PASS PÅ! Skal du selge boligen din kort tid etter at du kjøpte den, eller flyttet inn etter utenlandsopphold, må du holde tunge rett i munnen skattemessig

Skattesmell på salg av egen bolig

Du risikerer å betale gevinstskatt på egen bolig selv om du bor i boligen i mer enn tolv måneder før salget.

Publisert

Gevinst ved salg av bolig er skattefri dersom du har eid og bodd i boligen i 12 av de siste 24 månedene. Merk at botida ikke behøver å være sammenhengende.  La oss si at du flyttet inn i boligen 1 oktober 2018. Du bodde der i seks måneder, flyttet ut ett år, men kom tilbake for seks måneder siden. Da blir gevinsten skattefri.

Lett å tråkke feil

Men pass på at du ikke tråkker feil når boligen legges ut for salg. Eller, rettere sagt, når du aksepterer budet. Skjæringsdatoen er nemlig den datoen du har inngått bindende avtale om salg. Det vil normalt si samme dag som du aksepterer høyeste bud. Ikke overtagelsesdatoen, som mange tror.

Det er altså uvesentlig om kontrakten underskrives først et par uker senere, eller at du flytter ut av boligen flere måneder etterpå.

Her vises ingen nåde! Selv om du bare bommer med et par uker, og du var i god tro, blir det full gevinstskatt på 22 %.

Eksempel

Du flyttet inn i din nye leilighet 1. november i i fjor. 15. oktober i år legger du den ut for salg og godtar et bud samme uke med overtagelse 15 desember. Selv om du ikke flytter ut av boligen før i desember og altså bor i boligen halvannen måned mer enn «frosten» på 12 måneder, må du likevel betale skatt av gevinsten!

La salget på is

I fjor var boligmarkedet noe tregere enn det er nå. Det førte til at enkelte boligeiere la salget på is. De hadde kanskje allerede kjøpt ny bolig, men leide den gamle boligen ut i påvente av bedre marked. Venter de for lenge med salget, blir det gevinstskatt!

Flyttet tilbake

En annen gruppe som kan tråkke i denne skattefellen, er for eksempel eiere som flyttet utenlands, til en annen by eller rett og slett flyttet sammen med kjæresten mens de leier ut gamleboligen. Mange av dem flytter tilbake til gamleboligen i tolv måneder for å få skattefritt salg.