IPS? Joda, selv pensjonister kan sette inn innskudd på IPS

Pensjon 63 år +: Velg lavere risiko, gradvis

Når du nærmer deg pensjonsalder er det smart å gjøre seg mindre avhengig av børs og mer avhengig av bank

Publisert

I årene før pensjonsalder opplever mange at de har relativt romslig økonomi. Boligen er kanskje nedbetalt og barna er ute av redet. Du har rett og slett mer å rutte med. Men ikke la det bli en sovepute. Sett av penger, for pensjonen kan bli lavere enn du hadde forventet, overgangen kan bli brå uten ekstra sparing.

Start nedtrappingen

Skal du pensjonere deg som 67-åring, kan gjerne nedtrappingen starte 5-10 år før. Dette skjer for de fleste automatisk, forvalter sørger for at pengene flyttes fra børs (aksjefond) til bank (rentefond).

 

Sparer du ekstra til pensjon privat? Også på privatsparing må du tenke på sammenhengen mellom risiko og avkastning. Er du over 63 år og har få år igjen til pensjonsalder, bør ekstra sparing skje med lavere risiko enn når du er 50. Men det kan være smart å ikke bare satse på banken. Pengene skal jo gjerne utbetales til du er over 80, så du tåler litt risiko på sparingen.

Pensjon 63+

Det er smart å spare i denne perioden av flere grunner: Du øker pensjonen, gjør det mulig å gå av litt tidligere, og senker forbruket noe. Det siste er fornuftig, slik at overgangen til pensjonstilværelsen med lavere inntekt ikke blir for brå.

  • Ta en risk? Det er ikke slik at du bør ha hele din pensjon forsiktig plassert når du bikker 67 år. Utbetalingsperioden er tross alt 10-15 år fra uttaket starter. Men du bør nok ha minst 50 % i rentepapirer.
  • Sitter du med en nedbetalt bolig? Hvis du kommer til å få en lav pensjon, kan du øke levestandarden ved å tære på boligkapitalen, for eksempel via en boligkreditt til lav rente.
  • IPS? Ja, man kan fortsatt spare i IPS selv om man er blitt pensjonist. Fordelen er blant annet at innskuddene er skjermet for formuesskatt, og at avkastningen bare beskattes med 22 %: Siste innskudd kan gjøres man blir 75 år.