BULL? I de fleste perioder har det lønt seg å gå inn med engangsinnskudd i stedet for å spre beløpene over tid

Investere alt med en gang eller spre pengene over tid?

Er det virkelig sant at man bør kjøpe seg gradvis inn i aksjefond?

Publisert – Sist oppdatert 19.11.2022

Tenk deg at du har fått 100 000 i arv. Langsiktig sparing, tenker du, og vil sette alt på aksjefond. Skal du sette inn alt på èn gang eller gradvis over seks eller tolv måneder?

Etablert «sannhet»

Det har etablert seg en slags vedtatt sannhet at det er smart å stykke opp summen. Hvorfor, vet jeg ikke. Det er mulig det skyldes at mange bankkunder allerede har månedlige spareavtaler, som nettopp fører inn sparekapital gradvis.

Jeg har fått  børsdata fra analyseselskapet Morningstar som viser hvordan den  brede MSCI World-indeksen har beveget seg fra 1972, dvs nær femti års historikk. Det er nettopp denne indeksen de fleste brede globale indeksfond kopierer:

Alternativ 1: Hele summen i starten av året

Alternativ 2: Fordelt over 12 måneder

Resultat: I 11 av 48 år har det lønt seg å gå inn gradvis. I resten av periodene, dvs 37 år, har du tjent mer på å sette inn hele beløpet på en gang. Årsaken er, grovt forklart, at aksjemarkedene har gått mer opp enn ned. Da er det selvsagt en fordel å være med fra start i hvert år, med så mye som mulig. De 11 årene som er unntaket, er alle nedgangsperioder.

All in

Så, med andre ord: Det er smartest å gå inn med en gang, men ikke hvis du forventer et ruglete, litt nedadgående marked de neste månedene. Eivind Berg, som blogger om sparemarkedet, har gjort en lignende analyse på Oslo Børs, og kommet til samme konklusjon. Her leser du hans konklusjon:

https://www.eivindberg.no/blogg/spre-investering-over-tid-eller-investere-alt-p-en-gang

Annonse