-
I tvil om en inntekt? Ikke før det opp!
I snitt «granskes» din skattemelding i bare noen sekunder. De fleste skattemeldinger sjekkes maskinelt, ikke av et menneske som kan vurdere om for eksempel hobbyinntekten du førte er skattepliktig eller ikke. Derfor: Er du i tvil om en inntekt er skattepliktig? Ikke før den opp, men informer om tvilen din i et eget ark som du legger ved. Det er viktig. Hvis ikke, vil nok den nevnte hobbyinntekten beskattes uansett.
NB: Den nye skattemeldingen har ikke et eget felt for tilleggsinformasjon. Det er mulig å laste opp vedlegg på enkelte av kortene/temaene i skattemeldingen. Ruller du deg helt nederst i skattemeldingen, under skatteberegningen, finner du en mulighet for å legge med generell dokumentasjon.
-
I tvil om fradrag? Før det opp!
Er du derimot i tvil om du egentlig kan føre opp et fradrag eller ikke? Før det opp, men forklar hvorfor i et eget ark som du legger ved (se over). Spill med åpne kort, forklar hvorfor du er i tvil om beløpet kan føres opp. Da har du gode muligheter for at ligningsfunksjonæren (eller -maskinen) lar det passere og går videre til neste skattemelding minuttet etterpå. Sjekk gjerne fradragsveilederen på skatteetaten.no/fradrag.
-
Sjekk rapportørene. Nøye!
Hvert eneste år blir det gjort feil av dem som skal rapportere inn hva du har på bankkonto eller hvor mye du har fått i lønn. Jobben med skattemeldingen starter allerede i januar når du fikk beholdningsoppgaver, lønns- og trekkoppgaver eller lignende.
Sjekk at tallene stemmer. Ved feil: sørg for at banken, jobben eller andre retter opp feilen og sender nytt skjema til skattemyndighetene.
Ifølge skatteetaten er det en del useriøse arbeidsgivere som hvert år av unnlater å rapportere inn forskuddstrekket. Da risikerer du å bli taperen. I hvert fall til feilen er rettet.
-
Bare du kjenner din egen økonomi
Selv om skattemeldingen din ikke blir sjekket av en maskin, men et menneske av kjøtt og blod: Tror du virkelig at vedkommende har full oversikt over din økonomi? Gjør derfor alt lett forklarlig.
-
Bli medlem av Skattebetalerforeningen
For 899 kroner i året får du tilgang til noen av de flinkeste skatterådgiverne i landet. Hos Skattebetalerforeningen får du inntil en halvtimes gratis telefonbistand i året, bøker og medlemsblad inkludert i prisen, i tillegg til rabatt på mer omfattende skattebistand (skriving av klagebrev og lignende). Det er et knallkjøp!
-
Dårlig tid? Søk utsettelse
Klarer du ikke å bli ferdig innen 30 april? Søk utsettelse. Det gjør du enkelt på skatteetaten.no: https://www.skatteetaten.no/skjema/utsatt-frist-levering-av-skattemeldingen-person/. Da får du automatisk 30 dagers utsettelse og en bekreftelse på at søknaden er innvilget.
-
Aldri for sent å klage. Nesten
Skattetoget er ikke gått hvis du neste år finner ut at du burde fått med deg et ekstra fradrag i årets skattemelding. Fra og med inntektsåret 2016 har du selv kunnet endre skattemeldingen din etter leveringsfristen. Du kan endre opplysninger i tre år etter innleveringsfristen, og når som helst på året.
-
Sjekk skatteoppgjøret. Nøye!
Du bør i det minste sjekke at ligningskontoret har fått med seg dine korrigeringer av skattemeldingen. Hvert år ser Skattebetalerforeningen eksempler på at ligningskontor har glemt å ta med endringer som er gjort av skattyteren. Har det skjedd en helt åpenbar feil, kan du ringe ligningskontoret og be om at de korrigerer feilen. Men hovedregelen er at klagen skal være skriftlig.
-
Ikke gå i «til gode-fellen »
Test deg selv:
- Du har fått igjen på skatten. Går du på fradragsjakt?
- Du har fått restskatt. Går du nå på fradragsjakt?
Dessverre svarer nok mange nei på det første spørsmålet og ja på det siste. En del som får tilbake på skatten leverer skattemeldingen dagen etter, i ren gledesrus, mens andre er redd for å gå glipp av tilgodebeløpet hvis de «tukler» med skatten. Bare tull. Vær derfor opptatt at å jakte skattefradrag, for å betale minst mulig skatt!
-
Hva skjedde i fjor?
Synes du det er vanskelig å finne fram i jungelen av fradrag? Tenk enklere: Hva endret seg i livet ditt i fjor? Byttet du jobb? Tok du opp mer lån? Skilte du deg? Fikk dere flere barn? Lånte du av foreldre for å kjøpe bolig? Skattemeldingen baserer seg på gjentagelser. Derfor bør du være spesielt oppmerksom på økonomiske hendelser som endret seg i nettopp fjoråret.
-
Betal restskatten før 31 mai!
De siste årene har det ikke kostet noe særlig å betale restskatten seint. «Strafferenta» på restskatt var lik eller nær null. Men ikke nå lenger! Går du over fristen 31 mai, må du betale 3,51 % rente til staten. Ikke så mye, tenker du? Tenk om igjen. Den effektive årsrenta er på skyhøye 23 % hvis den betales i august (litt mindre om den deles på to terminer). Det skyldes at nettorenta på 3,51 % må gjøres om til en effektiv årsrente før skatt, for å sammenlignes med ordinære renter. Derfor: Betal før 31 mai!