UTFORDRER ELLER LOKKETILBUD? Nybygger.no hadde norgeshistoriens laveste boligrente. Men vil de forbli en utfordrerbank?

Lokketilbud for frustrerte lånekunder?

Nybygger.no går mot strømmen og setter OPP rentene mens innkjøpsprisen faller. I fjor skrøt de av norgeshistoriens laveste boligrente. Var det hele et lokketilbud?

Publisert

Rett skal være rett: Selv etter denne ukes renteheving, er banken på pallen blant landets beste ordinære boliglån, dvs for kunder uten medlemsavtaler. Du kan låne innenfor 75 % av boligverdien til 1,34 % effektivt. Det er bra.

Sjekk de beste her:

Beste boliglån

Underlig timing

Men timingen er likevel litt underlig. Pengemarkedsrentene falt denne uka til rekordlave nivåer. 3 måneders pengemarkedsrente, som er den viktigste markøren for bankenes «innkjøpspris», har falt til 0,24 prosent*. Likevel gjorde Nybygger.no følgende rentehevinger for lånekundene:

  • Ordinære boliglån innenfor 75 % belåning økes med 0,14 prosentpoeng
  • Rammelån inntil 50 prosent økes med 0,18 prosentpoeng

Med et rammelån på 3 millioner kroner, gir det økt rentekostnad på 5400 kr i året.

Må begrunnes

En slik renteheving skal ifølge finansavtaleloven begrunnes. Som regel viser bankene da til økning i pengemarkedsrenta. Det kunne Nybygger.no ikke akkurat gjøre. Den sank jo. Så man tyr det litt ulne begrepet «markedstilpasninger»

Eller som direktør Eivind W. Christiansen for marked og digital i Sparebanken Øst sier til DN: Årsaken til at rentene justeres opp er at banken vil tilpasse seg konkurransen og markedet.

Med andre ord…

Jeg kan godt omformulere det til mer forståelig norsk: Vi fikk en haug med nye kunder da vi satte ned rentene. Nå er vi fornøyd. Rentene økes.

Men er ikke det helt innafor? En butikk som kjører kampanjer og lokkepriser, vil jo ikke ligge like lavt i all evighet. De får knapt nok levert til de lave prisene og kan selge nesten like mye til litt høyere priser. Tilbud og etterspørsel, du vet.

Joda, tenker jeg, men det er litt forskjell på å flytte boliglånet sitt, basert på lave priser, og kjøpe tacoen på Meny i morgen, fordi de kjører halv pris på herligheten. Det lukter lokketilbud av Nybyggers handlemåte.

I tillegg gikk de veldig høyt på banen i høst og sendte ut en egen pressemelding hvor de skrøt av at Nybygger trolig kunne tilby norgeshistoriens laveste boliglånsrente.

En god trøst

Trøsten for Nybyggers ferske kunder er at banken fortsatt har svært lave renter. Antakelig mye lavere enn banken de flyttet fra. Riktig nok faller banken fra 1 til 21 plass, når vi også inkluderer medlemsavtalene til LO/Akademikerne/YS etc.

Men jeg håper bare ikke at kundene i Nybygger.no lider samme skjebne som DinBank.no og Boligjkredtt.no. Felles for disse tre er at de alle er eid av Sparebanken Øst i Drammen, en bank som ikke er kjent for lave boligrenter akkurat. For noen år siden etablerte banken de to førstnevnte digitale nisjebankene.  Gode priser i starten, men nå mer middelmådige. Derfor var jeg også litt avmålt til Nybyggers strategi:

Jeg håper banken motbeviser min skepsis og holder seg i norgestoppen av boliglån. Vi trenger flere utfordrerbanker, ikke jojo-priser på lån.

*Du kan lese mer om bankenes «innkjøpspris» for boliglån her:

Nå bør det komme et nytt rentekutt!