MANGE FORDELER: Det er mange fordeler og få ulemper med å åpne en aksjesparekonto

Dette bør du vite om aksjesparekonto

Å spare i aksjesparekonto har mange fordeler og noen få ulemper. Vi viser hvilke

Publisert

En aksjesparekonto (ASK) kan fint sammenlignes med en ordinær bankkonto, men for aksjer og aksjefond. Så hvis du allerede har, eller tror du kommer til å skaffe deg , aksjer eller aksjefond, kan du gjerne opprette en ASK. Fordi:

1. Det er gratis

Du betaler ingenting for å opprette en ASK. Du betaler heller ingenting for å ha aksjer eller aksjefond på kontoen. Men du betaler selvsagt noe til banken for at den skal forvalte selve fondet. Men det betaler du uansett om du har fondet i en ASK eller ikke.

2. Du utsetter skatten

Den store pengegulroten ved å spare i ASK er at du utsetter gevinstskatten. Du får gjort det samme som proffene og de rike har gjort i årevis – uten å betale dyre dommer til advokater eller revisorer. Når man selger en aksje eller aksjefond med gevinst, må man vanligvis betale over 31 % skatt på gevinsten. La oss si at du vil selge et fond fordi du vil flytte pengene over i et annet fond. Med 1000 kroner i gevinst, beholder du bare 690 kroner, staten tar 310. Men er aksjen eller fondet eid i en ASK, slipper du å dele med staten helt til du tar ut gevinsten for godt fra kontoen. Det er smart. For nå kan du jo kjøpe nye aksjer eller fond for hele tusenlappen, ikke bare 690 kroner. Tenk på det som et rentefritt lån fra staten. Et lån som du kan ha i årevis , ja titalls år. Slikt blir det penger av. Det har proffene funnet ut for lengst., Derfor har de opprettet aksjeselskaper som de sparer gjennom og sparer skatt. Nå kan du gjøre det samme – billigere.

3. Det er enkelt

Å ha alt samlet på èn konto vil gi en svært god oversikt og du kan lettere finne ut om fondene dine gjør det bra nok. Det vil også gi en bedre oversikt over gevinster og hvor mye skatt du må ut med den dagen du tømmer kontoen – helt eller delvis. Å opprette en ASK er også svært enkelt. Du gjør det raskt på nett, så ordner banken resten av jobben, som å flytte over fond og aksjer som du allerede eier over til kontoen.

Så hva med den lille skriften?

  • Dessverre kan du ikke samle alt du eier av sparekapital i en slik konto, bare aksjefond med minst 80 % aksjeandel, samt børsnoterte aksjer (og egenkapitalbevis og børsnoterte fond) hjemmehørende i land innenfor EØS. Eier du for eksempel Apple-aksjer, må de ligge utenfor kontoen. Det samme med rente- eller obligasjonsfond., samt unoterte aksjer, for eksempel. Da bør du heller vurdere for eksempel investeringskonto til dette formålet (jeg kommer tilbake til en oversikt over forskjellene mellom disse kontiene snart).
  • Du bør heller ikke overføre aksjer eller fond med tap til en ASK. Da får du nemlig ikke fradrag for tapet før du tar det ut for godt fra kontoen.
  • Hvis du er heeelt sikker på at du ikke skal bytte fond eller aksjer underveis så lenge du sparer, har forsåvidt ikke ASK noen fordeler for deg. Da kan du bare fortsette på spare slik du pleier.  Men for de aller fleste, har ASK få ulemper og noen klare fordeler.