15 enkle pengeråd for 2023

Gjennom små grep som nesten ikke merkes, kan du få merkbart bedre råd.

Publisert

Hvorfor ikke benytte hjemmetilværelsen til å etablere gode pengevaner? Her er 15 pengeråd som vil forbedre hverdagsøkonomien.

 1. Sjekk skattekortet

I desember sendte myndighetene ut nytt skattekort for 2023. Skattetrekket er imidlertid ofte basert på gamle opplysninger. Har du tatt opp mer lån, kuttet pendlingen eller blitt forelder i 2022? Da kan trekket være uriktig. Husk også at rentene ble kraftig økt i 2022. Sjekk at du ikke er oppført med for lave gjeldsrenter i 2023, ellers risikerer du for høyt trekk. Det er ikke direkte feil å la trekket være som det er, men da må du vente på tilgodebeløpet helt til våren 2024. Du finner skattekortet på www.skatteetaten.no/person/skatt/skattekort/

 1. Skaff oversikt:

Logg deg inn på inkassoregisteret.com ved hjelp av BankID. Der kan du få oversikt over dine inkassosaker. På gjeldsregisteret.com eller norskgjeld.no får du full oversikt over din usikra gjeld, dvs forbrukslån, handlekontoer, kredittkort etc. Boliglån, billån og andre pantesikra lån finne du i skattemeldingen, samt studielån, med mindre de ble tatt opp i 2022. Privat gjeld, restskatt og vanlige inkassokrav vil normalt ikke stå i skattemeldingen eller i gjeldsregisteret. Bruk gjerne skattemeldingen fra 2021 for å se utviklingen og sett deg mål for neste årsskifte

 1. Lag budsjett

Et budsjett er en veldig god rettesnor for hverdagsøkonomien. Bruk «Min økonomi»-funksjonen i nettbanken til å skaffe deg oversikt over forbruket ditt. DNB har for eksempel en super «Min økonomi». Hvis ikke din bank har en slik tjeneste, kan du evt laste ned apper som «Monefy» til din mobil. Slik får du et utgangspunkt for å sette opp et budsjett. Sjekk ditt forbruk opp mot budsjettkalkulatoren på sifo.no, så kan du se om ditt/familiens forbruk er mye høyere eller lavere enn normfamilien.

 1. Tvungen «usynlig» sparing

Vanskelig å spare, sier du? Lur deg selv! Sørg for et automatisk trekk i nettbanken på noen hundrelapper samme dag som du får lønn. Merker du lite på forbruket? Øk med enda noen hundrelapper neste måned. Den dagen du må punge ut med 5 000 kroner hos tannlegen eller må bytte ut en ødelagt vaskemaskin, vil du merke hvor godt det er med en bufferkonto for uforutsette utgifter. De fleste bør ha én til to månedslønner tilgjengelig. Sett pengene inn på en konto med høy rente. Du finner de beste tilbudene her:

Sparekonto

 1. Tjen skattefritt

Vet du at du kan tjene inntil 70 000 kroner uten å betale ett øre i skatt? Frikortgrensen ble økt med 5 000 kr i 2022. Du trenger heller ikke føre opp alle inntekter i selvangivelsen. Mal onkels gjerde, klipp naboens plen. Du kan motta inntil 6 000 kroner skattefritt fra én person hvis arbeidet uføres i et privat hjem.

 1. Automatisk trekk

Bruk eFaktura og avtalegiro mest mulig. Da er det lett å få oversikt over regningene som skal betales og enklere å planlegge økonomien. Gå gjennom alle de faste utgiftene dine og sjekk hvilke firmaer som tilbyr eFaktura. Du får opp en liste over dette i nettbanken. Du kan også kombinere eFaktura og Avtalegiro, slik at regningen blir betalt på forfall selv om du glemmer å godkjenne den.

 1. Spar i BSU

Boligsparing med skattefradrag for unge (BSU) er Norges beste spareordning. Skattefradraget ble riktig nok redusert fra 20 til 10 %, men setter du inn makskvoten på 27 500 kr, får du likevel noe som gir 2 750 kr i skattefradrag. Fyll opp bufferkontoen, men glem fond og andre spareprodukter til etter at du har fylt opp BSU-kvoten hvert år. BSU gir høyt skattefradrag (hvis du har skattbar inntekt), landets beste sparerente og egenkapital til boligkjøp. Har du derimot allerede kjøpt bolig, får du ikke mer BSU-fradrag.

 1. Lei ut

Lei ut hytta, bilen eller båten når dere ikke bruker den selv. Det gir gode inntekter, og er dessuten gunstig skattemessig. De første 10 000 kronene av hytteleien er skattefrie, og utover dette beskattes bare 85 prosent av inntektene. Bor du i en treroms, kan du få inn skattefrie kroner ved å leie ut et soverom. Eller hva med å leie ut rommet i helgene via Airbnb? Hvis du leier ut mindre enn 30 dager i året, gjelder de samme reglene som for hytta: Første 10 000 er skattefrie, deretter 22 % skatt på overskuddet.

 1. Spar strøm

Sparepærer og sparedusj er vel og bra. Men visste du at oppvarming utgjør over 50 prosent av strømkostnadene i en bolig? Å installere varmepumpe koster fra 15 000 til 25 000 kroner inkludert montering, men kan kutte behovet for energi til oppvarming med 60-70 prosent. Enova gir tilskudd til enkelte enøktiltak.

 1. Vær prisbevisst

Bruk tjenester som prisjakt.no og prisguiden.no, eller andre for å finne hvilke butikker som er billigst for dine innkjøp. Mange sportsbutikker, el-kjeder og så videre har en prisgaranti som gjør at du kan kjøpe varene like billig hos dem som hos konkurrenten.

 1. Smart biløkonomi

Du kan spare 2 000­-3 000 kroner i året på å fylle drivstoff på riktig tidspunkt. På mange steder med konkurranse mellom bensinstasjoner senkes prisen ofte med 2-3 kroner søndag og mandag formiddag (mønsteret kan være et annet der du bor.) Kjører du med skiboks på taket året rundt? Større luftmotstand = større forbruk. Ta boksen av når den ikke er i bruk og spar penger. Og sjekk for all del bilforsikringen din hos konkurrenter en gang årlig.

 1. Dyr leiebil

Forhåpentligvis blir det enklere å dra også utenlands til sommeren. Skal du leie bil i Europa i sommer eller i høstferien? Ofte er selve leieprisen lav, mens alle mulige tilleggsytelser er dyre. Du kan for eksempel spare mye penger på å ta barnesetet med fra Norge. Merk at leiebilforsikringene ofte har svært høy egenandel, helt opp i 20 000 kr. Derfor vil selskapene gjerne prakke på deg en dyr egenandelforsikring. Men har du f eks et kredittkort i Bank Norwegian er det mye billigere å kjøpe en årlig egenandelforsikring gjennom kortet. Flere kortselskaper har fått slike tilleggsdekninger. Koster bare et par hundrelapper.

 1. Handle smart

Det lønner seg å planlegge matinnkjøpene og storhandle bare én gang i uka. Det er penger å spare på å være bevisst: Velg lavprisbutikker for basisvarene, og benytt deg av de dyrere kjedenes lokketilbud. Selv bruker jeg apper som Kupp og Mattilbud for å få oversikt. Registrerer deg gjerne på både Coop, Æ og Trumf, så tjener du litt penger uavhengig av hvilken butikk du bruker. Knytt kortet ditt til appen.

 1. Sjekk forsikringene dine. Hvert år!

Det er ikke uvanlig å spare flere tusenlapper på en «familiepakke» av forsikringer. Gjør det til en årlig sjekk: Send forsikringene ut på anbud. Det fins en rekke slike anbudstjenester på nettet. Du fyller inn de viktigste punktene for dine forsikringer, og vipps sendes det ut til konkurrenter og du får tilbud tilbake. Du behøver ikke nødvendigvis bytte selskap om du er fornøyd med ditt eksisterende, men kan bruke tilbudene til å presse ned prisene. De har myyyye å gå på. Lykke til!

 1. Bytt bank

Sist, men ikke minst. Sjekk renta på boliglånet ditt og bytt hvis din bank tviholder på høy rente. Det er selvsagt penger på å lage egen lunsj og å droppe dyre abonnement på strømmetjenester, men det blir småpenger sammenlignet med å spare noen små prosentenheter på lånene dine.

Sjekk de beste bankene her:

Boliglån

 

Har du over 2 mill i lån med god sikkerhet, bør du ikke betale mer enn 4 % rente. Enda mindre om du er fagorganisert. Les mer her:

Slik får du bankenes gullrente

Annonse