GULLRENTEN: Du kan få boliglån helt ned til 1,6-1,7 % nominelt om du er i "riktig" gruppe.

Slik får du bankenes gullrente

Den nye rentekuttene har gitt oss historisk lave boligrenter. Men kan du få boliglån til 1,10 % rente?

Publisert

Idag senket Nybygger.no, et datterselskap av Sparebanken Øst i Drammen, renta til 1,10 % effektiv for rammelån (50 %) og 1,20 % for ordinært lån (inntil 75 %).

Rentekutt «inntil»

Så sjekk egen rente! Det er slett ikke sikkert at du fikk et like stort rentekutt som de andre kundene i din bank.

Merk deg ordet «inntil». Det kan virke som en detalj, en liten nyanse. Men det kan bety tusenvis av kroner i forskjell for deg. For da bankene i våres sendte ut melding til sine kunder om rentekutt, var ordlyden og kuttet nokså likt blant de fleste banker:

«Vi senker renten på boliglån med inntil 0,40 prosentpoeng for nye og eksisterende lån.»

Åpen listepris

Noen dager tidligere hadde flere av disse bankene kuttet rentene med inntil 0,85 prosentpoeng, så totalt rentekutt ble inntil 1,25 prosentpoeng.

Men hvor mange som faktisk får et rentekutt på 1,25 prosentpoeng, vil ikke bankene avsløre. Jeg har fått svært mange tilbakemeldinger fra lesere som har fått mindre rentekutt. Dette gjelder selvsagt ikke bare kunder i Nordea og DNB, men i flere større banker.

Da styringsrenta ble satt ned til 0,00 % i mai, anslo sentralbanksjefen at forbrukerne ville få en boligrente på rundt 1,75 prosent i snitt i løpet av de neste to årene.

Vi er ikke helt der, for å si det forsiktig:

– Selv med meget god sikkerhet er det bare en knapp håndfull boliglån fra bankene som er priset under 1,75 prosent. De aller fleste ligger godt over dette nivået, sier fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen til NTB.

Les mer her:

https://www.tv2.no/nyheter/11497841/

Etter den tid har flere banker senket rentene noe. Men ifølge  Renteradar.no har deres 30 000 brukere en snittrente på 1,85 %.

Åpen listepris

Noen banker, som Bulder Bank, SBanken og BNBank har åpen listepris. Det vil si at de gir alle kunder den samme renta, uavhengig av kundeforhold, alder og medlemskap i fagforening. Renta varierer ut fra hvilken sikkerhet og lånebeløp du har (i enkelte tilfeller kreves aktiv lønnskonto).

«Prises individuelt»

Den nye «normalen» er imidlertid individuell prising. Mange banker har for så vidt gjort dette i årevis, men også flere av storbankene er blitt ganske rå på forskjellsbehandling av kunder med ganske lik risikoprofil (f eks lav belåningsgrad). Dette kan blant annet dokumenteres i data fra sammenligningstjenestens renteradar.no over 10 000 brukere.

Mindre nedgang

Flere momenter enn bare belåningsgrad, lånebeløp og alder trekkes inn i vurderingen. For eksempel har medlemmer i Akademikerne fått en gullrente gjennom medlemsavtalen med Danske Bank. Den avtalen hadde tidligere DNB. For å stoppe kundeflukt over til konkurrenten, kunne DNB i lang tid matche rentetilbudet til sine Akademikerne-medlemmer. De økte derfor ikke rentene like mye for denne kundegruppa i fjor. Iallfall ikke for dem som sa ifra. Men nå som rentekurven har snudd, kan det virke som om ikke disse får en like stor rentenedgang. Derav ordet «inntil». Også i andre banker foregår det tilpasninger med tanke på hvilke kundegrupper man ønsker å prioritere

Tre grupper

Dette betyr ikke at DNB ikke vil gi gode tilbud til fagforeningsmedlemmer. Du må nok bare passe litt ekstra på og ringe dem hvis renta ikke matches med det Danske Bank tilbyr Akademikerne, Nordea/YS, eller det som tilbys LO-medlemmer gjennom Sparebank1-bankene.

Det peker seg nemlig ut tre hovedgrupper for gode boligrenter etter de siste rentekuttene:

  1. Fagforeningsmedlemmer: Spesielt gjennom DanskeBank/Akademikerne, Handelsbanken/Juristforbundet, Spb1/LO og Norda/YS
  2. Ung førstegangskjøper: Spesielt komboen LO/Ung gir en solid renterabatt
  3. Høy sikkerhet: Før gikk grensa på 60 %. Nå må du gjerne ha lånet innenfor 50 % av boligens verdi for å få gullrente.

 

I tillegg har enkelte banker gullrenter pakket inn i «grønt boliglån», som gjerne tilbys nye, mer energieffektive boliger. Få hele oversikten her:

https://pengeverkstedet.no/verktoy/beste-boliglan/

 

Hvordan pruter du?

Så hva gjør du om du er i en av disse gruppene, men i «feil» bank? Ta opp telefonen, chat med rådgiver eller bruk tjenester som renteradar.no eller benytt anbudstjenester som Tjenestetorget (betalt samarbeid)

Send lånet på anbud

Hvis det ikke nytter med «mildt» press, bør du vurdere å flytte lånet. De beste bankene tilbyr helt ned til 1,10 % rente. Du bør iallfall ikke ligge særlig over 1,75 %, om ditt lån er innenfor 75 %.

 

Snakk med banken

Mitt råd er at du først prøver å få dette til i din eksisterende bank. Prut renta ned. Det koster banken flerfoldige tusenlapper å kapre en ny kunde.  Derfor har mye å gå på for å beholde en eksisterende kunde. Hvis det ikke funker, bør du vurdere å flytte lånet. Men hvis du er permittert eller med en usikker jobb, og har en bank som har gitt deg gode råd i turbulente tider, er det ikke sikkert at du skal flytte med det første. God rentejakt!