UTENLANDS IGJEN? Lyst til å bytte ut stavkirker i Sogn med et tempel i Thailand? Pass på at du har reiseforsikringen i orden

Sjekkpunkter for en god reiseforsikring

Jeg dekoder den lille skriften i reiseforsikringene

Publisert

Først av alt: Jeg er av den oppfatning av en helårs reiseforsikring for en familie er god å ha. Normalt sett. Du må gjerne basere deg på forsikringen som er innbygd i kredittkortet ditt. Men da må du huske på å betale minst halvparten av reiseutgiftene med kortet. Det er ikke like enkelt når du drar på en langt bilferie nedover Europa, for eksempel. I tillegg har mange reiseforsikringer noe bedre dekning, og færre klagesaker enn kredittkortenes forsikring.

Bare reise i Norge?

Men dette rådet er basert på normal reisevirksomhet. Når du bare skal reise i Norge, kan det være lurt å vurdere forsikringens verdi.

En helårs reiseforsikring kan nemlig også brukes på innenlands reiser. Blir du frastjålet mobilen på vei til hytta, kan du få erstatning. Den dekker også turen på cafe eller på lesesalen. Men skal man virkelig betale 2000 kroner for en slik dekning? Da skulle du egentlig ha betalt noen få hundrelapper. Sjekk gjerne muligheten for å utvide innboforsikringen med en slik dekning.

Du kan lese mer om hvordan en reiseforsikring prises her:

Tjener rått på din reiseforsikring!

Tilbake til normalen

Men uansett er det ikke lenge til vi kan gjenoppta «normal» reisevirksomhet. Derfor er det viktig å sjekke både pris og vilkår. Her er min sjekkliste:

Pris: Ikke alltid sammenheng mellom pris og kvalitet. Merk at enkelte forsikringer har relativt høye egenandeler. Dess høyere egenandel, dess lavere pris. Men jeg anbefaler gjerne lave egenandeler på reise, fordi jeg tror terskelen for å anmelde et tyveri og be om erstatning i etterkant, er mye høyere når man vet at noe forsvinner i egenandelen.

Pluss eller basis? Flere selskaper har lansert ulike varianter av forsikringen: En basisversjon, og gjerne en pluss- eller supervariant. Forskjellen er først og fremst i høyere maksgrenser for reisegods, avbestillingskostander etc. Vurder hvor viktig dette er for din familie, ikke minst målt opp mot hvilke land dere vanligvis besøker og hvor mye verdier dere pleier å ta med.

Service-apparat i utlandet: Har selskapet egne servicekontor eller er de del av SOS International som håndterer mange ulike selskaper? SOS er en svært profesjonell aktør med lang erfaring, så det behøver absolutt ikke være en ulempe, men spør gjerne venner og bekjente om de har erfaringer med slike alarmsentraler.

Reisegods: Greit nok at selskapet har en høy totalgrense for tapt reisegods, kanskje opptil 100 000 kroner. Men hva er maksgrensen per verdigjenstand? Spesielt dyre gjenstander, som smykker eller konkurransesykler, bør du kanskje tegne en tilleggsdekning for.

Avbestilling: Hvis en hel familie må avbestille Syden-reisen på grunn av at minstemann får vannkopper, kan du tape titusenvis av kroner ved kjøp av nye billetter.

Sykdom: Greit at de fleste selskap dekker ubegrenset på behandling, men vil de betale fly og opphold for familie eller en god venn som kommer ned som støtte?

Søksmål: Hva om du kommer opp i en rettsfeide i utlandet, for eksempel fordi du forårsaket en ulykke? I andre land kan erstatningssummene bli astronomiske. Da er det viktig at forsikringen har en svært høy eller ubegrenset beløpsgrense, ellers kan du risikere et økonomisk mareritt i flerfoldige år

Liten skrift: Sjekk også det med liten skrift i forsikringen, som unntakene. Spesielt hvis du er glad i å teste grensene på feriereisen. Vil evakuering dekkes selv om ikke UD fraråder å være i landet? Driver du med ekstremsport i utlandet, friklatring eller dykking på dypt hav, bør du undersøke om dette er dekket i vilkårene eller om du behøver ekstra dekning.

Merk også

Høy alder, lang reise: Merk at en del reiseforsikringer har en øvre aldersgrense på 70 eller 75 år. Er du eldre, må du kjøpe en tilleggsdekning. Det er heller ikke uvanlig at forsikringen setter en grense på 45 dager. Skal du være i utlandet i 60 dager, må du kjøpe en tilleggsdekning, velge premium/super-varianten eller bytte forsikringsselskap.

Europeisk helsetrygdekort: Hvis du skal reise til et land i EØS-området, bør du skaffe deg europeisk helsetrygdkort. Kortet gir deg rett til behandling på lik linje med borgerne i oppholdslandet. Du er likestilt, og må ikke betale mer for tjenestene enn de lokale. Men husk at kortet ikke dekker alle sykdomsrelaterte utgifter som hjemreise, avbestilling etc. Får du et komplisert bein- eller ryggbrudd i Italia, for eksempel og vil flys hjem, er det ikke sikkert at du kan benytte et ordinært rutefly, men bør flys hjem med et ambulansefly

Hva med servicen? Men det aller viktigste med en reiseforsikring er vanskeligere å måle, nemlig servicen når uhellet inntreffer. Spør gjerne venner og familie hvilke erfaringer de har med sitt selskap.

Konklusjon

Uansett er det viktig å sjekke flere selskaper før du kjøper reiseforsikring. Du må gjerne kjøpe reiseforsikring i et annet selskap enn der du har dine andre forsikringer, men sjekk hvor høy totalrabatt du får ved å legge alle eller flere forsikringer i ett selskap.