PÅ HYTTA? Det blir minimale utbetalinger på reiseforsikringen når folk valgte hytteferie fremfor utenlandsferie

Tjener rått på din reiseforsikring!

Forsikringsselskapene har en vanvittig fortjeneste på reiseforsikringer for tida. Få oppsigelser og minimale erstatninger gir gullmarginer.

Publisert

Selskapene betalte ut kun 110 millioner kroner i erstatninger i 1 kvartal. Det er en nedgang på over 91 % fra fjoråret! For hele 2021 anslår bransjen at de vil betale ut 257 millioner. I fjor bikket totalen 2,3 milliarder kroner!

SE NEDGANGEN: I første kvartal betale forsikringsselskapene ut 91,5 % mindre til sine kunder med reiseforsikring!

De tar inn rundt 3,6 milliarder kroner årlige i premieinntekter. 3,6 milliarder kroner inn, 257 millioner ut. You do the math!

Bråstopp

Forklaringen er selvsagt bråstoppen for utenlandsreiser. Det aller meste av erstatninger er knyttet til reisesyke, sykehusopphold og avbestillinger i utlandet. Joda, en helårs reiseforsikring kan også dekke reiser innenlands, samt turen på byen. Men du betaler i såfall en svært høy pris for en lav økonomisk risiko. En ok helårs reiseforsikring for hele familien bikker fort 2000 kr årlig.

Bør vi ha den?

Likevel beholder vi reiseforsikringene våre. I fjor høst problematiserte jeg behovet for reiseforsikringer i et blogginnlegg som ble kritisert av bransje.

Trenger man egentlig reiseforsikring nå?

 

If sendte til og med ut en pressemelding for å stoppe folk fra å si opp reiseforsikringene sine.

https://finanswatch.no/debatt/article12526284.ece

Og ja, det er en del argumenter for å beholde forsikringene. Men mitt hovedpoeng var, og er fortsatt, at selskapene bør tilby en «pandemi-tilpasset» reiseforsikring, med langt lavere pris som følge av langt lavere risiko for selskapene.

Skalert ned

Markedsleder If kom riktig nok etter hvert med «Helår Norden», som er en valgfri midlertidig begrensning til redusert pris under korona-pandemien. Den geografiske begrensningen fjernes når selskapet anser reisesituasjonen som normalisert. Jeg er imidlertid usikker på hvor aktivt de har solgt den inn til sine kunder.

 

Lavt estimat?

Det er også godt mulig at bransjen må oppjustere estimatet på 257 millioner for året som helhet, hvis det lettes mer for utenlandsreiser enn antatt ut 2021. Og det påløper også administrasjonskostnader etc. Men uansett kan vi nok slå fast at bransjen aldri vil oppleve noe i nærheten av et slikt gullår som i 2021! Og den prisen er det kundene som betaler, bokstavelig talt!