IKKE EIER: Skrevet kontrakt, men ikke overtatt? Da er du ikke skattemessig eier av boligen

Pengegrep før nyttår 2: Solgt bolig? Pass på skattesmell!

Du kan få en solid formuesskatt hvis du avtaler overtakelse på din gamle bolig før du har kjøpt ny

Publisert – Sist oppdatert 07.12.2023

Pass på hvis du er ferd med å selge bolig. Får du pengene før 31. desember, regnes de med i din skattemessige formue. Da risikerer du en solid formuesskatt selv om du skal bruke pengene på ny bolig rett etter årsskiftet.

Før overtakelse

Skattemessig anses du ikke som eier av din nye bolig før overtakelsen finner sted, selv om du har inngått kjøpsavtale som du er forpliktet til å stå ved.

Avtal heller overtakelse over nyttår, hvis du kan. Eventuelt overta den nye boligen før nyttår.

Eksempel: Du har nylig solgt en leilighet til 5 millioner og skal kjøpe rekkehus til 6 millioner. Overtakelse er avtalt 20 desember Boliglånet er på 2 millioner. Det nye rekkehuset skal imidlertid ikke overtas før 10 januar. I mellomtida står egenkapitalen på 3 millioner på bankkonto over årsskifte. Det gir en formuesskatt på 13 000 kr (3 mill – fribeløp på 1,7 mill x 1 %).

Fremskynde

Hva om du får fremskyndet overtakelsen av rekkehuset med et par uker? I skattemeldingen vil du ha en bolig til markedsverdi 6 mill, men med ligningsverdi på bare 1,5 millioner (25 %). Lånet er jo på 3 millioner, så netto skattemessig formue er negativ og vips er formuesskatten borte. Du er altså ikke blitt hverken rikere eller fattigere, men betaler ingen formuesskatt.

Annonse