HUSKER DU? Det er svært få som kan reise utenlands nå pga Covid-19. Trenger man fortsatt reiseforsikring?

Trenger man egentlig reiseforsikring nå?

Hva skal man med reiseforsikring hvis man ikke kan reise? Her er en god grunn for å droppe den, og et par grunner for å beholde.

Publisert

En god helårs reiseforsikring for hele familien koster fort rundt 2000 kr årlig. Det er penger som kan komme godt med i en trang familieøkonomi.

Stopp!

«Stopp en hal, sier forsikringsselskapene! Husk at denne forsikringen også kan brukes på innenlands reiser. Blir du frastjålet mobilen på vei til hytta, kan du få erstatning.»

Og det er helt riktig. Den dekker også turen på cafe eller togturen hjem til jul. Men skal man virkelig betale 2000 kroner for en slik dekning? Da skulle du egentlig ha betalt noen få hundrelapper. 2000 kroner er en overpris.

Reisesyke tynger mest

I en ordinær reiseforsikring betaler du nemlig i hovedsak for å slippe kostnader knyttet til sykdom, ulykke og avbestilling ved reiser. Dette er er kostnader som i all hovedsak oppstår i utlandet. Se bare på hvordan erstatningene fra reiseforsikringene fordeler seg (2019)

 

I mill kr Andel
Reisegods 340,7 15 %
Reiseulykke 228,8 10 %
Reisesyke 1 066,8 46 %
Avbestilling 496,4 22 %
Andre skader 166,3 7 %
Kilde: Finans Norge

 

Bare 15 % av erstatningene kommer fra tap av reisegods.

God butikk

Det er ikke rart selskapene skjelver i buksene av et råd om å «pause» forsikringen. Reiseforsikringer er svært god butikk for dem. Det ble solgt 3,2 millioner av dem i 2019, og selskapene håvet inn hele 3,6 milliarder kroner. I juni 2020 var tallet økt til 3,7 mrd. Selskapene betalte ut erstatninger på 2,3 mrd kroner i 2019. Det beløpet vil riktig nok bli langt høyere i år, på grunn av større utbetalinger i forbindelse med avbestilte Syden-turer, hjemtransport etc. Hittil i år har selskapene betalt ut 700 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor.

 

Mitt råd

Først av alt: Jeg er av den oppfatning av en helårs reiseforsikring for en familie er god å ha. Du må gjerne basere deg på forsikringen som er innbygd i kredittkortet ditt. Men da må du huske på å betale minst halvparten av reiseutgiftene med kortet. I tillegg har ordinære forsikringer noe bedre dekning, og færre klagesaker enn kredittkortenes forsikring.

Likevel kan det i en periode fremover være lurt å vurdere forsikringens verdi. Å betale 2000 kr for en innenlands «tyveriforsikring», virker stivt. Sjekk gjerne muligheten for å utvide innboforsikringen med en slik dekning.

Men: Det kanskje beste argumentet mot å droppe reiseforsikringen, er muligens dette: Hva er sjansen for at du husker å tegne den på ny før din neste utenlandstur? Når grensene igjen åpner? Det kan bli fryktelig dyrt å ende opp på et sykehus i Thailand eller utenfor EØS hvis du glemte å kjøpe den «tilbake».

Annonse