SAMLE FORSIKRINGENE: Du ofte en betydelig rabatt ved å samle alle forsikringer i ett selskap

Slik får du billigst forsikring

Forsikringsselskapene tjener svært godt på kunder som sjelden eller aldri sjekker forsikringene sine. Minst en gang i året bør du sjekke prisen for å få billigst forsikring. Slik gjør du det:

Publisert

(Inneholder annonselenke)

 1. Hvor mye betaler du? Det er nokså vanlig at selskapene øker prisen på dine forsikringer en gang i året. Det kan også komme endringer underveis, for eksempel hvis du øker egenandelen, senker årlig kilometer på bilen eller sønnen eller datteren i familien bikker 24 år. Uansett har de fleste selskaper en online tjeneste hvor dine dokumenter og priser ligger under ”Min side”. Husker du ikke passord eller brukernavn? Det er som regel fort gjort å finne ut av ved å sende en epost til selskapet eller kontakte kundeservice på chat eller telefon.
 2. Få tilbud: Det er svært enkelt å sjekke om du betaler for mye for dine forsikringer.
  1. Anbudstjenester: På nettet kan du gå inn på anbudstjenester som Tjenestetorget. Der legger du inn de viktigste opplysningene om bilen, huset etc. Du velger selv hvilke forsikringsselskaper som skal konkurrere om dine forsikringer. Deretter får du tilsendt tilbud fra selskapene.
  2. Finansportalen.no: Også her legger du inn de viktigste dataene om forsikringene dine og får deretter oppgitt pris fra flere selskaper.
  3. Nettsteder: Eventuelt kan du gå direkte til selskapenes nettsteder. Flere og flere selskaper lar deg beregne pris direkte på nettet.

 

 1. Prut: Når du har fått skriftlige tilbud fra konkurrenter, kan du gjerne ringe til ditt gamle selskap og be dem matche pristilbudene. Er du fornøyd med servicen der du er nå, taler det imot å flytte forsikringene, såframt prisene senkes, vel og merke. Det som taler for å bytte, er at du da er med på å forsterke konkurransen mellom selskapene. Hvorfor skal du holde deg til et selskap som har økt prisene år etter år?

 

 1. Flytt: Det er lett å flytte forsikringene. Ditt nye selskap gjør jobben. Bare pass på at ditt nye selskap faktisk sier opp forsikringene i ditt gamle selskap. Ellers risikerer du å betale dobbelt opp i en periode!

 

Sparer tusenlapper

Du kan spare flere tusenlapper på å være en litt mer aktiv forsikringskunde. Tjenestetorget har tidligere gjennomført en stor analyse av nordmenn som bytter forsikringsselskap. Over 11 000 prisbevisste nordmenn deltok i undersøkelsen, hvorav 3 600 personer svarte på hvor mye de sparte på å bytte selskap:

 • Over halvparten sparte mer enn 2 500 kroner årlig på forsikringsbytte.
 • En av fem sparte minst 5 000 kroner på å ta imot tilbud fra et nytt forsikringsselskap. Hvert år!
 • Av de som ble spurt, svarer halvparten at de betaler over 10 000 kroner årlig på forsikringene. 15 prosent betaler mer enn 18 000!

Med andre ord får du svært godt betalt for en jobb som kan være unnagjort på noen få mintter.

 

Ikke bare pris!

Men husk at det ikke bare er pris man skal sammenligne. Dekningen er vel så viktig, ellers risikerer du å sammenligne epler og bananer. I så måte er anbudstjenster geniale: alle selskaper mottar den samme informasjonen fra deg. Det fins mange knep i forsikringsboken for å gi nye kunder lavest mulig pristilbud, for eksempel ved å ha høye egenandeler, men du har jo allerede definert overfor samtlige hvordan du vil ha forsikringene dine, hvilke egenandeler du ønsker.. En annen fordel er selskapene vet at det er flere som konkurrer om deg som kunde. De vet at at det samme anbudet fra deg går ut til 3-4 andre konkurrenter. Derfor må de gi et godt tilbud for å få deg som kunde.

Likevel kan det være forskjeller i dekningene. Ta for eksempel boligforsikringene. De er sjelden helt like. Her er noen av de mest vanlige forholdene som ikke dekkes gjennom en basis villaforsikring:

 • Skader fra utett tak
 • Setningsskader, og skader som skyldes dårlig fundamentering og konstruksjonsfeil
 • Kunstverk og andre dyre enketgjenstander
 • Sopp, råte og innsektskader.

Enkelte av disse skadene, som sopp og råteskader, samt lekkasjeskader kan du imidlertid få dekning for gjennom tilleggsforsikringer. Men uansett må du jo passe på at du ikke kjøper en boligforsikring som er noen hundrelapper billigere, men mangler for eksempel deknining for sopp- og råteskade. Da bør du kanskje heller velge den litt dyrere varianten, men som har denne dekningen. Eventuelt gå tilbake til det billigste selskapet og sjekke hvor mye prisen stiger om du inkluderer en slik tilleggsdekning.

Annonse

Sjekk om du kan få billigere forsikringer!

Klikke her for å spare tusenlapper!

Billigst bilforsikring:

Bilforsikringen er som regel den som veier tyngst i total årlig forsikringspris, sammen med boligforsikringen. Derfor er det viktig å sjekke følgende momenter, slik at du ikke betaler mer enn du behøver:

Bonus: Man starter ikke opp fra scratch som bilforsikringskunde. Før var startbonusen gjerne 20 %, men nå har flere selskaper økt startbonusen for nye kunder helet opp til 40-50 %. Sjekk derfor rundt etter god startbonus. Det er mulig du kan prute opp bonusen enda mer hvis du har kjørt firmabil skadefritt eller vært medlem i bilpool.

Riktig kilometerstand: Pass på at kilometerstanden i forsikringen er i samsvar med hvor mye du faktisk kjører. Har du satt opp 12 000 i forsikringen, men bikker 10 000 allerede etter fem-seks måneder? Da bør du gi beskjed til selskapet, ellers kan du i verste fall risikere avkortning ved skade. Eller kanskje du kjører mindre enn planlagt, for eksempel fordi du har byttet jobb eller ? Meld ifra, selskapet kan jo ikke vite dette uten at de får beskjed.

Enda en bil?  Skal du kjøpe bil nummer 2? Selv om du har 75 % bonus på den første bilen, får du ikke automatisk like høy bonus på bil nr 2. Du må kanskje starte fra scratch av. Her har selskapene ulike praksis. Noen lar deg få like høy bonus som du har på din gamle bil, andre setter den opp til for eksempel 70 %, hvis du har maks bonus på den andre. Eventuelt bør du sjekke om du kan spare penger ved å overføre 75 %-bonusen til bil nr 2 og heller bruke den reduserte bonusen på den gamle bilen, for eksempel hvis du behøver fullkasko på den nye og går ned til delkasko på den gamle. Det har du normalt anledning til.

 

Billigst innboforsikring

Pass på at verdien i innboforsikringen faktisk reflekterer hvor store verdier du faktisk eier. Flytter barna ut? Selv om datteren din flytter for å studere, kan hun fortsatt være dekket av deres innboforsikring. Det er slett ikke sikkert at de behøver å tegne en egen forsikring, siden de som regel er registrert på foreldrenes adresse i folkeregisteret. Sjekk for sikkerhets skyld med ditt selskap. Enkelte selskaper har tidsbegrensede klausuler for barna. De får ikke lov til å bruke mot og fars forsikring i evig tid.

PS: Er du LO-medlem, har du sannsynligvis allerede en god innboforsikring inkludert i kontingenten. Du behøver ikke to

 

 

Samle forsikringene?

De fleste selskaper gir solide rabatter om du samler alle forsikringer hos dem. Du må selvsagt måle dette opp mot det å shoppe forsikringer hos hvert enkelt selskap.

Pass på egenandelen

Du kan senke prisen ytterligere hvis du øker egenandelen. Hvis du velger en høyere egenandel, kan du for eksempel bruke besparelsen til å øke dekningen på personforsikringene eller kjøpe en tilleggsdekning på boligforsikringen.

Husk skadeforebyggende tiltak
Har du montert vannstoppventil eller fått deg en garasje å parkere bilen i? Mange selskaper gir solide rabatter hvis du gjennomfører visse skadeforebyggende tiltak, men selskapene premierer tiltakene svært ulikt. Gi beskjed til selskapet ditt hvis du har gjennomført noen av disse tiltakene:

Bolig/innbo

Vannstoppventil

El-kontroll

FG-godkjent Innbruddsalarm m sirene

Brann og innbruddsalarm tilknyttet alarmsentral

Rør-i-rør-system, hele huset

FG-godkjent lås i alle inngangsdører

Vinduslås

Komfyralarm

 

Bil

FG-godkjent alarm

Gjenfinningssystem

Egen separat garasje

ESP

Startsperre

Automatgear

Klimaanlegg

Ingen brukere under 24 år

Annonse