Nå kommer skattekortene. Dette må du sjekke!

Visste du at skattekortene for 2023 baserer seg på gamle opplysninger om din privatøkonomi? Sjekk at infoen stemmer, slik at du slipper restskatt.

Publisert

Torsdag 15 desember la Skatteetaten ut nær 4 millioner nye elektroniske skattekort. Det er slutt på at skattekortet sendes hjem til deg med posten. Og du skal heller ikke levere noe til arbeidsgiver. Det hentes elektronisk via Altinn.

Økte renteutgifter?

Merk at skattekortet er basert på opplysninger fra skattemeldingen i 2021, det vil si slik din privatøkonomi var for over ett år siden! I 2022 økte de flestes renteutgifter med flere tusenlapper som følge av bankenes to rentekutt. Trekket i skattekortet er derimot satt med utgangspunkt i lave 2021-renter. Med andre ord får du et lavere rentefradrag enn du skulle hatt. Ingenting ulovlig i dette, men kanskje du likevel vil rette opp rentekostnadene som ligger til grunn for trekket slik at du må vente på tilgodebeløpet helt til våren 2024?

Det gjør du enkelt her, for eksempel med BankID

 

Økt lån?

Har du kjøpt bolig eller økt lånet i 2022, bør du også senke skattetrekket for 2023, siden ditt rentefradrag er økt. Betaler du for mye skatt, får du uansett pengene tilbake i mars-juni 2024, men kanskje bedre å få dem fordelt jevnt over i 2023 gjennom et riktig trekk?

Frikort

Du betaler ikke en øre i skatt og avgifter på de første kronene du tjener. Siden 2017 har denne frikortgrensa vært 55 000 kr. I 2021 ble den økt til 65 000 kr !

Fra og med det året du fyller 13 år får du automatisk tildelt frikort dersom du tjente under frikortgrensen året før. Kortet er kun tilgjengelig elektronisk. Har du fått frikort trenger du ikke søke om nytt frikort.Har du flere arbeidsgivere må du huske å fordele frikortbeløpet. Tjener du mer enn 65 000 kroner må du bestille skattekort. 

Annonse