GOD DEAL: Et billig lån fra jobben kan gi deg en lei skattesmell i 2020

Må betale 46 % skatt av en usynlig rentefordel

Hva ville du sagt om du måtte betale skatt av en fordel som ikke fins?

Publisert

Det må nemlig alle som har lånt billig av arbeidsgiver det siste året. Da blir det beregnet en rentefordel, som skal beskattes på toppen av inntekten din. Med andre ord kan du bli fordelsbeskattet med over 46 prosent* for denne «fordelen».

Sjekk skattemeldingen din

Grunnlaget for denne rentefordelen er den såkalte normrenta. Fordelen blir innrapportert av arbeidsgiver på skattemeldingen din. Ikke så lett å se med det blotte øye, men tro meg: Det kan bli dyrt å låne «billig».

Problemet er nemlig at rentefordelen beregnes som differansen mellom din rente på ansattlånet og den såkalte normrenten. I 2020 var normrenten 2,17 %. Fikk du lånt penger billigere av arbeidsgiver enn 2,17 %, skal du betale skatt av fordelen!

2,17 %?? Boligrentene i de beste bankene ble satt ned mot 1,1-1,3 % i fjor sommer. Lånte du penger av Danske Bank til 1,25 % måtte du selvsagt ikke betale noe fordelsskatt. Lånte du pengene av jobben til 1,25 %, derimot, ble altså differansen beskattet med opptil heftige 46,4 %!

Dette har to forklaringer:

  1. Forsinket beregning: Selve normrenten blir beregnet flere måneder etter at rentenivået har satt seg. Det gir en stor ulempe når renta faller så mye, så raskt, som i fjor.
  2. Mindre utvalg: Normrenta beregnes som et snitt av boligrenta fra de fem beste bankene, fratrukket 0,15 pp. Men utvalget styres av strenge kriterier: Lån på 1,5 mill, ingen krav om alder, region eller medlemskap i fagorganisasjon. Svært mange kunder, inkludert LO, YS og Akademikerne-medlemmer, kan låne billigere enn dette. Segmenteringen av boliglånene har egentlig løpt fra hvordan normrenten beregnes.

Litt urimelig, Hallgeir?

Ok, rett skal være rett:

  • Pkt 1 (tidsetterslep) gir jo en fordel når renta økes. Men det er særdeles lite trolig at den økes like fort og like mye som i fjor vår.
  • I tillegg har jeg sammenlignet boliglån. Får du lånt billig av jobben for kjøp av bil eller forbruk, er lønnsomheten langt høyere. Blir et lite forbrukslån (3/5 G) nedbetalt over 12 mnd er dessuten rentefordelen skattefri, selv om renta = 0.
  • Betaler du null rente på lånet fra jobben, kommer du jo uansett bedre ut enn hos de beste boligbankene, selv med fordelsskatten
  • Sist, men ikke minst: I de første 3-4 månedene av 2020 var ikke differansen mellom normrenta og de beste boligrentene særlig høy.

Styrer også andre renter

Beregning av normrenten styrer også rentesettingen av studierenta, Husbank-renta, og renta i Statens Pensjonskasse. De siste månedene har den ligget på 1,50 %, fortsatt langt høyere enn tilbudet fra de beste bankene. Regelverket bør revideres!

*Marginalskattesatsen. Følger trinnskatten (før: toppskatten), dvs at de fleste skatter mellom 34-46 %, på den sist tjente krona, avhengig av inntekt. Du får selvsagt rentefradrag for rentefordelen, på lik linje med annen gjeld. Skal du derfor finne den reelle beskatningen av rentefordelen ( f eks fordi du deler renteutgiftene med din samboer eller ektefelle) tar du trinnskatten din + trygdeavgiften multiplisert med rentefordelen. Tjener du f eks over 640 000 blir det 8,2 % + 13.2 % = 21,4 %.

Annonse