RIKTIG FORSIKRET: Pass på at du har skaffet deg riktige forsikringer når du flytter for deg selv

Gode pengeråd når du flytter hjemmefra

Her er en liten ”oppstartspakke” med pengeråd for deg som skal flytte for deg selv

Publisert

Det er lett å tråkke skeivt økonomisk når man flytter hjemmefra. Det har jeg dessverre sett mange eksempler på gjennom min jobb i Luksusfellen. Fra en beskyttet tilværelse hvor mor og far sørger for kost og losji, skal man tjene, bruke og spare penger selv.

 

Riktige bankkonti

Jeg regner med at du allerede har skaffet deg en bruks- og kanskje en sparekonto. Men du behøver to til:

 

Bufferkonto: Her bør du sette av litt penger til uforutsatte utgifter, slik som en dyr regning fra bilverkstedet eller tannlegeutgifter. Her kan det gjerne stå 1-2 månedslønninger, men litt mindre hvis du ikke eier egen bil eller bolig. Kontoen bør ikke være tilknyttet et bankkort.

 

BSU-konto: Med Boligsparing for ungdom, slår du to fluer i en smekk: Du sparer opp egenkapital til egen bolig OG får et fett skattefradrag på kjøpet. I tillegg er BSU-renta gjerne dobbelt så høy som vanlig sparerente! Men pass på at du har høy nok inntekt til å kunne bruke dette skattefradraget.

 

Tjene penger

Skal du studere? Du klarer deg nok ikke med studielånet aleine. Du må jobbe i sommerferien eller deltid. Heldigvis behøver du ikke betale en øre i skatt før du bikker frikortgrensa på 65 000 kroner. Den økte med 5000 kr fra 2021. I tillegg kan du faktisk tjene 6000 kroner skattefritt fra hver oppdragsgiver hvis du gjør en jobb med huset, bilen eller hytta til en privatperson. For et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, er den skattefrie grensa hele 10 000 kroner i løpet av året.

 

Få drømmeboligen

Husleie-CV: Det er rift om de beste utleieboligene. Hvordan skal du klare å skille deg ut på visning? Løsningen kan være å legge igjen et lite ark med bilde hvor du kort presenterer deg:

  • Vær kort. Hold deg til fakta som alder, studiested og så videre. Husk mobilnummer.
  • Klar fordel hvis du kan føre opp referanser, fra tidligere utleiere, arbeidsgivere eller fotballtreneren.
  • Betalingsevne: Jobber du ved siden av studiene, får du penger fra foreldrene dine, studielån?
  • Reiser du ofte hjem i helgene? Kan du passe barna til utleier, gjøre enkelt hagearbeid? Før det opp!

 

Disse forsikringene MÅ du ha:

Innboforsikring: Du eier sannsynligvis ting for titusenvis av kroner. Blir du utsatt for brann eller tyveri, får du erstattet verdiene hvis du har en innboforsikring. Dessverre glemmer mange unge denne forsikringen når de flytter hjemmefra, eller setter en altfor lav verdi på innboet. Forsikringen blir ikke så mye dyrere selv om man setter reell verdi på det man eier.

 

PS 1: Du kan spare innboforsikringen hvis du dekkes av dine foreldres forsikring. Noen selskaper har en toårsgrense på denne dekningen. I andre selskaper dekkes du så lenge du bor hjemme eller flytter midlertidig. Det er ingen aldersgrense, men dere må ha samme adresse i folkeregisteret. Kjøper du egen bolig eller flytter permanent, må du uansett ha egen innboforsikring.

 

PS 2: Ikke gå i kollektivfella: Har du ulåst soveromsdør i kollektivet, kan du risikere avkortninger i erstatningen. I tillegg kan du risikere at forsikringsselskapet nekter å erstatte tyveri fra fellesrom. Sjekk med ditt forsikringsselskap.

 

Bilforsikring: Har du kjøpt bil? Du kan ikke kjøre på norske veier uten en godkjent og betalt ansvarsforsikring. Du kan ikke velge den bort, med mindre du avskilter bilen. Den dekker alle skader som du og din bil påfører andre mennesker, ting eller kjøretøy. Men den dekker ikke skadene på din egen bil. Da må du ha kasko, men er bilens verdi under 50 000 kroner, anbefaler jeg delkasko, ikke fullkasko.

 

Disse forsikringene BØR du ha:

Reiseforsikring:

Du kan gjerne vente med kjøpet til du igjen kan dra utenlands. Men huks at en helårs reiseforsikring sikrer deg både på ferieturen til London og når du er på studentkro. Reiser du kun i EØS-land, vil et europeisk helsetrygdkort sikre deg samme nødvendige sykehjelp som innbyggerne i ferielandet. Du skaffer det gratis på helsenorge.no. Men hvis du blir skadet og må transporteres hjem, risikerer du en dyr flybillett hvis du droppet forsikringen. Skal du reise utenfor EØS, bør du uansett ha en reiseforsikring. De fleste reiseforsikringer kan maks brukes i reiser på 45-75 dager. Skal du være lengre borte, må du betale for en utvidelse. Et alternativ er å betale reisen med et kredittkort som har innebygd reiseforsikring, men da er du altså ikke dekket på vanlige småturer til byen etc.

 

Personforsikring: Blir du ufør som ung, risikerer du å ende opp med en lav uførepensjon fra Folketrygden, siden du har jobbet få eller ingen år. Er du enslig under 26 år, får du rundt 300 000 kroner i årlig uførepensjon (2,91 G). Derfor er det viktig å kjøpe en forsikring som dekker uførhet både ved ulykke og sykdom. Hvis foreldrene dine har kjøpt en barneforsikring, gjelder den som regel til du er rundt 20 år. Etter dette bør du kjøpe egen personforsikring. Sjekk først om du kan få en billig kollektiv forsikring gjennom ung-avdelingen hos ditt fagforbund.

Annonse