PÅ KROKEN: Kredittkortselskapene lever av mindretallet av kundene som ikke betaler i tide. De må lokkes til flere kjøp. Supertilbud er et slikt lokkemiddel. Foto: Sjermdump fra DNBs kampanje

DNBs hykleri forkledt som rabatter

DNB oppfordrer sine kunder med kredittkort til å shoppe med rabatt. Bonusen for banken er at 20 % ikke klarer å betale for seg.

Publisert

I helgen smeller DNB til med nye «Supertilbud». Opptil 25 % rabatt for alle som betaler med deres kredittkort. Tilbudet gjelder blant annet alle varer på Clas Ohlson og Follestad. Banken markedsfører dette tilbudet med jevne mellomrom. I april var det 20 % på XXL, i februar samme rabatt på Power.

 

Ikke debetkort

Merk at dette gjelder kun hvis du bruker kredittkortet DNB Mastercard, ikke debetkortet DNB VISA. Hvorfor? Årsaken er åpenbar: Banken tjener lite eller ingenting på at du bruker sistnevnte kort. Da trekkes kjøpet direkte fra din brukskonto i banken. Dine penger.

De tjener heller ikke på de rundt 80 % av kundene som betaler fakturaen fra DNB Mastercard ved forfall. Det er de siste 20 prosentene de vil ha tak i. De som dro kortet litt for kraftig under Supertilbudet, eller av ulike grunner må skyve på regningen. Pris? 20,3 % effektiv rente. Det blir fort noen hundretusener i fortjeneste for banken etter en slik helg.

Det fins syv ulike varianter av DNB Mastercard, deriblant Hvitt Mastercard som er spesielt rettet mot studenter, lærlinger og unge i førstegangstjenesten.

https://www.dnb.no/privat/hverdagsbank/kort/solvkortet.html?tms_click=link_img_p_vaare-kort-solv-visa

 

Diagnose: kommunikasjonsmessig schizofreni.

Dette er altså banken som gjerne snakker om måtehold, gjenbruk, kontroll og oversikt. Denne dobbeltkommunikasjonen fremstår for meg som litt hyklersk. Det er ikke de samme personene som gir gode pengeråd og samtidig pusher shopping på kreditt. Men det er den samme banken.

Neida, vil kanskje banken si. Vi vil gi våre kunder fordeler, vi vil bygge kundelojalitet og -tilfredshet.

Alle liker rabatter og vi liker banker som gir oss disse.

Men igjen, hvorfor gis da ikke rabatten til alle kortkunder i DNB og ikke bare til dem med kredittkort?

 

Flott for meg!

So what, vil kanskje du si? Jeg synes det er flott at banken gir meg fordeler som kunde. Jeg kan til og med vente med mange planlagte kjøp hos Power, Kid eller noen av de faste gjengangerne, og så slå til den dagen jeg får 25 % på hele handlelista. Det må du jo like, Kvadsheim, hæ?

Jepp, bra for deg, fornuftig tenkt. Men ikke alle er like fornuftige som deg, og jeg mener banken ikke bør utnytte dette like åpenbart som de gjør her.

Det er dessuten hevet over enhver tvil at slike små «black fridays» kanskje harmonerer litt dårlig med ønsket om mindre overforbruk og bruk/kast-mentaliteten. Men jeg skal la det ligge.

 

Ikke anti-kredittkort

Jeg er på ingen måte mot bruk av kredittkort og har skrevet flere saker om hvordan kortet kan brukes på smarte måter. Men jeg synes faktisk det er mer fair med banker som gir 1 % rabatt over hele fjøla, uansett hva du kjøper, slik f eks Sparebank1 Kort eller Bank Norwegian (!) gjør, og ikke satser på at du skal supershoppe deg til gjeldsslave, selv om de nevnte bankene selvsagt også lever at den økonomi-prokrastinerende minoriteten.

Forbrukerrådet har tidligere foreslått å forby slike tilbud:

https://e24.no/privatoekonomi/i/70xLm9/forbrukerraadet-om-dnbs-supertilbud-slike-tilbud-burde-vaere-ulovlig

Omstridt

Jeg vet at denne praksisen er omstridt internt i DNB. I filialnettet er man ikke alltid så stolt over hva hovedkontoret setter i gang. Det er flere enn meg som har sett at slike stunt harmonerer dårlig med bankens imagebygging. For det som provoserer meg, er når avstanden mellom liv og lære blir for stor. Og i dette spennet spriker banken denne helgen når kundene setter rabatten på kreditt.

Annonse