NERVEPIRRENDE: Sjekk at du ikke vil tjene for mye i år, ellers risikerer du en dobbeltsmell fra staten

20 gode pengeråd for studenter

Visste du at opptil 75 % av lønna di forsvinner hvis du tjener for mye? Og at du kan selge fond skattefritt i studietida? Her er flere pengeråd for å få studielånet til å strekke lenger

Publisert

For studieåret 2021 får man utbetalt totalt 126 357 kroner, det vil si i snitt 11 487 kroner per måned i 11 studiemåneder. Husleia spiser opp svært mye av de pengene.  Derfor er det ikke rart at en tidligere SSB-rapport (2012) viste at hele 60 % av norske studenter jobbet ved siden av studiene. Arbeidsinntekten utgjorde over halvparten av studentenes disponible beløp.

  1. Søk deltidsjobb

Det gir verdifull ekstrainntekt som ofte er skattefri (se nedenfor). En rekke nettsteder formidler deltidsjobber, men det er også smart å besøke mulige arbeidsgivere, som Rema, Jernia eller Burger King.

  1. Utnytt frikortet

Du kan tjene inntil 60 000 kroner i året uten å betale en øre i skatt. Tjener du mer, fyker skatteprosenten opp til 25 prosent på den neste krona. Skaff deg et såkalt frikort hos skatteetaten.no, så slipper arbeidsgiver å trekke deg i skatt.

  1. Men ikke tjen for mye!

Gåte: Tenk deg at du tjener 195 295 kroner i år. Hvor mye sitter du igjen med av den neste hundrelappen du tjener? Svar: 25 kroner!

Forklaring: Dersom du tjener over 195 295 kroner (2021), kuttes stipendet fra Lånekassen. Hver måned blir støtten redusert med fem prosent av inntekt som overstiger fribeløpet. Du mister ikke hele stipendet hvis du har inntekt litt over grensen, men det reduseres gradvis etter hvor stor inntekt du har hatt.

Eksempel: Inntekt 210 000 kroner i år = 8 088 kroner av stipendet ditt blir gjort om til lån. (210 000 – 195 295) x 5 % x 11 mnd.

I tillegg kommer skatten. Tjener du rundt 210 000 kroner, er marginalskattesatsen rundt 20 %. Det vil si at nye 2940  kroner går tilbake til staten:

Totalt mister du altså over 11 000 kroner av de ekstra 14 700 du tjener utover 195 295 kr…

  1. Tjen penger skattefritt

Du behøver ikke føre opp alle inntekter i selvangivelsen. Mal onkels gjerde, pass utleierens barn, klipp naboens plen. Du kan motta inntil 6 000 kroner skattefritt fra hver oppdragsgiver hvis du gjør en jobb med huset, bilen eller hytta til en privatperson. Du kan tjene totalt 60 000 kroner årlig på denne måten. For et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, er den skattefrie grensa hele 10 000 kroner i løpet av året. Det spiller ingen rolle om du har passert frikortgrensa eller ikke. Disse inntektene reduserer heller ikke støtten fra Lånekassen, siden de ikke inngår i selvangivelsen.

  1. Rik i august? Bare nesten

Du får en stor del av studielånet utbetalt i starten av semester. Nesten 23 000 kroner blir utbetalt den første måneden. Årsaken er at man gjerne har høyest kostnader da. Bøker skal kjøpes, semesteravgift betales, depositum settes inn på konto. Husk imidlertid at lånet skal vare i flere måneder! Sett gjerne pengene inn på sen separat konto, slik at de ikke forsvinner i det store brukskonto-sluket.

  1. Lag husleie-CV

Det er selgers marked i utleiemarkedet, spesielt rundt studiestart i august. Resultatet er kø på visning og titalls studenter på listen. Hvordan skal du klare å skille deg ut? Løsningen kan være å legge igjen et lite ark med bilde hvor du kort presenterer deg:

  • Hold deg til fakta som alder, studiested og så videre.
  • Klar fordel hvis du kan føre opp referanser, både fra tidligere utleiere og arbeidsgivere.
  • Betalingsevne: Jobber du ved siden av studiene, får du penger fra foreldrene dine, studielån?
  • Reiser du ofte hjem i helgene? Kan du passe barna til utleier hvis det kniper, gjøre enkelt hagearbeid? Før det opp.
  1. Smart med kollektiv

Å dele leilighet med flere, vil normalt gi lavere husleie på hver enkelt. Men glem ikke alle de andre utgiftene dere kan dele på, som strøm, bredbånd og streamingabonnement. Det kan også være både økonomisk og hyggelig å dele matinnkjøp. Med litt planlegging og fellesmiddager, blir det mindre svinn. Følg smarte tips til billige studentmiddager på @fattigstudent.

  1. Søk stipend

Skaff deg Stipend- og Legathåndboken. Der finner du over 2000 stipender og legater. Du kan også søke gratis på nettet via www.legathandboken.no eller legatsiden.no. Husk at stipendpenger for studenter som regel er skattefrie.

  1. Søk maks lån

Uavhengig av om du trenger pengene eller ikke bør du søke maks lån og stipend fra Lånekassen. Lånet er rentefritt mens du studerer, og stipendet er ditt til odel og eie. Sett pengene inn på en høyrentekonto eller i et pengemarkedsfond mens du studerer. Deretter kan du bruke spart studielån som egenkapital ved ditt første boligkjøp.

  1. Droppe innboforsikringen?

Mange studenter dekkes av foreldrenes innboforsikring, selv om hybelen ligger i en annen by, så lenge de er registrert på foreldrenes adresse i Folkeregisteret. Men pass på! Noen forsikringsselskaper har innført toårsgrense på hvor lenge du kan bo hjemmefra og samtidig bruke mor og fars forsikring. Sjekk med forsikringsselskapet.

  1. Ikke gå i kollektivfella

Dersom du har egen innboforsikring, men bor i kollektiv, bør du passe på. Har du ulåst soveromsdør, kan du risikere avkortninger i erstatningen. I tillegg kan du risikere at forsikringsselskapet nekter å erstatte tyveri fra fellesrom. Det kan være avhengig av kontrakten med utleier. Har du en selvstendig kontrakt med utleier, eller en gjensidig hvor dere står felles ansvarlige for husleie etc?

  1. Ulykkesforsikring MÅ du ha

Er du enslig under 26 år, får du nær 300 000 kroner i årlig pensjon som ufør (2,91 G). Derfor er det viktig å kjøpe en forsikring som dekker uførhet både ved ulykke og sykdom. Sjekk først om du kan få en billig kollektiv forsikring gjennom ung-avdelingen hos ditt fagforbund.

  1. «Lovlig» dumpster diving

Noen dykker ned i søppelkasser utenfor matbutikkene for å finne god mat med utgått holdbarhet. Du behøver ikke være like ekstrem. De fleste butikker putter hver dag varer som er nær holdbarhetsdato i en egen hylle eller som del av kjøledisken. Det fins også egne kjeder, som Holdbart og Havaristen, som spesialiserer seg på å kjøpe ukurante varer, for eksempel varer med feil emballasje eller sesongvarer. Rabattene er betydelige.

  1. Bekjemp matsvinn, spar penger:

Last ned appen Too good to go, først som sist. Da kan du hente dagens bakevarer på ditt lokale bakeri som de ikke fikk solgt. Eller hoteller pakker ned leftovers fra dagens frokost; rundstykker, juice, pålegg etc

  1. Spar i BSU

Boligsparing for ungdom er Norges desidert beste spareordning med svært god rente og 20 % skattekutt. Du kan spare inntil 27 500 kroner årlig, det kutter skatten med 5000 kroner. Bankene gir 2-3 prosent rente på beløpet, det vi si det doble av vanlige sparekonti.

  1. Utnytt rabattene

Du kan få studentrabatt på alt fra frisør og tannlege til bankkort og togreiser. Til og med mobilabonement og office-pakken kan fås med studentrabatt. Sjekk nettsteder som Studentrabatt.no eller Studenttorget.no for oversikt over rabattmulighetene.

  1. Rabatter hos fagorganisasjon

Du tenker kanskje at du kan vente med å bli medlem i Tekna, Econa, YS, Norsk Sykepleierforbund etc til du er klar for din første jobb. Men, vær klar over at et UNG-medlemskap har svært lav pris for studenter OG at du får tilgang til en rekke rabatter, spesielt på forsikring og bank, som fort tjener inn hele årsprisen og vel så det. Sjekk f eks punktet over om kollektiv ulykkesforsikring.

  1. Sett opp budsjett

Mange nettbanker grupper dine varekjøp i ulike forbrukskategorier. Bruk den funksjonen! Da ser du lettere hvorfor ikke studielånet dekker dine månedlige utgifter. Det gjør det også lettere å se hvor du kan kutte utgifter: Er Foodora en gjenganger? Går du ut veldig ofte? Er det mye Voi i regnskaet? En slik gjør det lettere å prioritere hva du skal kutte og hva du skal beholde av utgifter.

  1. Tenk gjenbruk!

Hvorfor skal gamle glass, tallerkner og servise samle støv i mor og fars bod? Bedre å bruke dem på studenthybelen enn å kjøpe et helt nytt sett på Ikea. Trenger du mer innbo, leier du umøblert. Sjekk Finn.no, mange fine møbler gis til og med gratis mot henting. Ny garderobe? Sjekk Tise.no

  1. Pass på streaming:

Sett opp alle de ulike streamingabonnementene du har: Spotify, Netflix, Viaplay, Storytel. Har du glemt å kutte tjenesten etter at gratisperioden er over. Det kan være lurt å sette alle slike faste trekk på ett kort, slik at du får bedre oversikt over dine faste kostnader og kan vurdere om du skal beholde alle. Bor du i et kollektiv, kan du jo fint dele abbonemntetet med flere. Og husk at Spotify fås med familieabbonement. Mor og far betaler jo mer hver for seg, enn med et familieabbonement som deles av dere alle.

Annonse