Tjen titusenvis skattefritt

Utnytt frikortet fullt ut og skaff deg skattefrie småjobber i tillegg

Publisert – Sist oppdatert 29.01.2021

Du kan  tjene inntil 60 000 kroner i året uten å betale en øre i skatt. Tjener du mer, fyker skatteprosenten opp til 22 prosent på den neste krona. Skaff deg et såkalt frikort hos skatteetaten.no, så slipper arbeidsgiver å trekke deg i skatt. Egentlig er frikortgrensa 59 650 kroner, men tjener du akkurat 55 000 kroner, skylder du egentlig 77 kroner i skatt, men skatteetaten krever ikke inn ubetalt skatt under hundrelappen.

Skattefrie småjobber

Selv om tjener over 60 000 kr i år, er det slett ikke alle inntekter utover grensa som skal beskattes: Du behøver ikke føre opp alle inntekter i selvangivelsen. Mal onkels gjerde, pass utleierens barn, klipp naboens plen. Du kan motta inntil 6000 kroner skattefritt fra privatpersoner så lenge arbeidet er uført i private hjem. Ellers er den skattefrie grensa 1000 kroner fra hver arbeidsgiver. Fra ideelle organisasjoner kan du motta inntil 10 000 kroner uten skatt. Det spiller ingen rolle om du har passert frikortgrensa eller ikke. Disse inntektene reduserer heller ikke støtten fra Lånekassen, siden de ikke inngår i selvangivelsen.

Snekker? Ikke snekre

Men du kan ikke gjøre skattefrie jobber som er del av din ordinære næringsvirksomhet. En maler kan ikke gjøre små malejobber skattefritt selv om hver enkelt jobb utføres i private hjem og er under 6000 kroner.

115 000 kr totalt

Hva er grensen for antall småjobber? Her er skatteetaten litt mer vage i offentlig informasjon, men jeg har fått opplyst om at ti småjobber i løpet av ett år skal være innafor. Altså inntil 60 000 skattefrie kroner totalt. Det betyr at du kan tjene inntil 120 000 kr i løpet av ett år som nullskattyter, om du utnytter grensene maksimalt.

Søk stipend

Skaff deg Stipend- og Legathåndboken. Der finner du over 2000 stipender og legater. Du kan også søke gratis på nettet via www.legathandboken.no eller legatsiden.no. For studenter er dette som regel skattefrie penger. For andre vil reisestipend være skattefritt så lenge beløpet går til dekning av reisekostnadene., mens arbeidsstipend i hovedsak er skattepliktig inntekt når de har tilknytning til et arbeidsforhold.

Annonse