Hei Hallgeir! Jeg og min samboer venter barn i november iår. I den forbindelse har vi tenkt til å sette av 1,000 kr i måneden til sparing for barnet. Har tenkt på storebrand Indeks alle markeder som jeg selv sparer i idag. Er det lurt å sette dette i mitt navn? Planen er at han/hun får dette fondet ved 18 – 20 års alder. Øremerkede penger som skal gå til Bil, førerkort og en egenkapital til bolig. Tar gjerne imot dine synspunkter evt. andre sparetips med stor takk! En annen ting; Er det nødvendig å kjøpe en barneforsikring, hva er synet ditt på det? Takk for en god spalte og faglige svar!
Hei Alfred
Takk for hyggelige ord. Jeg heller nok mot å råde dere til å spare i eget navn, ikke barnets.
Det er mulig at rådet kan bli noe andeledes hvis arveavgiften gjeninnføres, men inntil videre er altså ikke arveavgiften en problemstilling her.
Ulemper med å spare i barnets navn:
Overformynderiet: Hvis sparebeløpet vokser over 2 G, dvs rundt 180 000 kr, kan Overformynderiet blande seg inn i forvaltningen. Det er ikke gitt at det er en ulempe, men det kan gi føringer på forvaltningen som dere er uenige i. Dere kan imidlertid i et gavebrev skrive at Overformynderiet ikke skal forvalte midlene, selv om beløpet er langt over 180 000 kroner, som er grensa for Overformynderiets forvaltningsplikt.
Lånekassen: En student med høy skattemessig formue (over 382 000 kroner i 2016) vil risikere støttekutt fra Lånekassa.
Ulemper med å spare i eget navn:
Skilsmisse: Den største ulempen er at pengene da kan inngå i boet ved foreldrenes skilsmisse eller død, noe som kan føre til uenighet
Barneforsikring er en type forsikring som man gjerne kan tegne, men som ikke er en må-ha-forsikring. Det viktigste den skal gjøre, er å sikre barnet bedre økonomi ved evt uførhet og tap av arbeidsinntekt. I tillegg kan det være nyttig å ha «innebygd» dekning for kritisk sykdom/utvalgte sykdommer, som gjør det lettere økonomisk for dere å jobbe redusert hvis barnet får en av de på forhånd definerte diagnosene (eks kreft)