EKSTRAHJELP: Pleier du å jobbe i den lokale matbutikken i juleferien? Tjen litt ekstra i år hvis du er under frikorttgrensa

Pengegrep før nyttår 4: Bruk opp frikortet!

Har du tjent under 70 000 kroner hittil i år? Da har du ikke brukt opp frikortet for 2023. Sjekk hvor mye du har tjent hittil i år og ta en førjulsjobb fullstendig skattefritt!

Publisert

Ja, det kan være lettere sagt enn gjort. Mange sliter jo med å få ordinær deltidsjobb på grunn av koronakrisen. Samtidig er det også butikker, lager, budfirmaer etc som har behov for ekstrahjelp i forbindelse med julehandelen.

Over grensa?

Bikker du 70 000 kr* i løpet av desember? Ingen krise. Det er jo ikke slik at du da må betale skatt av det du tjente under 70 000 kr. Det er det nemlig en del som tror, men så kjipe er ikke staten. Men de neste tusenlappene du tjener, må du betale 25 % av. Du betaler rett og slett tilbake noe av fordelen ved null skatt på de første 70 000 kr.

Tjener du for eksempel 70 000 kr i år, må du dele 250 kr av den siste tusenlappen med staten. Ikke se deg blind på hva som trekkes av lønna di hvis du går over frikortgrensa. For selv om arbeidsgiver kanskje trekker 50 % av det overskytende, får du tilgodebeløpet utbetalt neste år.

Fra 13 år

Fra og med det året du fyller 13 år får du automatisk tildelt frikort dersom du tjente under frikortgrensen året før. Kortet er kun tilgjengelig elektronisk. Har du fått frikort trenger du ikke søke om nytt frikort. Du må være registrert som elektronisk bruker for å kunne bestille og fordele frikortet på flere arbeidsgivere.

Har du flere arbeidsgivere må du huske å fordele frikortbeløpet. Tjener du over 70 000 kr, trenger du et skattekort. Hvis ikke, må arbeidsgiver trekke 50 % av lønna di, men du får jo tilbake det du har betalt for mye i skatt neste år.

*Den skattefrie grensen er egentlig 69 650 kr, men siden restskatt under 100 kr ikke kreves inn, settes grensen til 70 000 kr.

Annonse