FULLKASKO: Det er spesielt på bil- og boligforsikring du kan spare mye penger på å være litt bevisst. Behøver du f eks fullkasko når verdien synker?

15 tips til billigere forsikring

Du sparer fort noen tusenlapper på å passe på forsikringene dine.

Publisert – Sist oppdatert 13.01.2022

Ja, det er kjapt noen hundrelapper spart på å bytte strømleverandør. Og mobilregningen kan kuttes på samme måte. Men det blir nesten småpenger sammenlignet med hva du kan spare på å være en smart forsikringskunde.

For sjelden har det vært lettere å prute ned prisen:

 1. Høy profitt: Selskapene tjener milliarder av kroner i Norge.
 2. Hard konkurranse: Mindre aktører med sterke morselskap i ryggen, som Eika og Frende, vil kapre markedsandeler.

Denne kombinasjonen er gull for deg som forsikringskunde. Selskapene vet at det er kostbart å miste en eksisterende kunde, de har samtidig råd til å gå langt for å beholde deg. I tillegg kan du gjøre selve forsikringene dine både smartere og billigere. Her er rådene.

1. Prut opp bonusen

Man starter ikke opp fra scratch som bilforsikringskunde. Før var startbonusen gjerne 20 %, men nå har flere selskaper skjøvet bonusen opp til 40-50 % for nye kunder. Sjekk derfor rundt etter god startbonus. Og: hvis du kan bevise at du har kjørt bil i flere år, for eksempel fordi du har hatt firmabil eller vært medlem i bilkollektiv, kan du i enkelte selskaper «prute» deg oppover bonusstigen.

2. Pass på kilometerne

Pass på at kilometerstanden i forsikringen er i samsvar med hvor mye du faktisk kjører. Har du satt opp 12 000 i forsikringen, men bikker 10-11 000 allerede etter seks måneder? Da bør du gi beskjed til selskapet, ellers kan du i verste fall risikere avkortning ved skade. Har du imidlertid byttet jobb nærmere hjemmet ditt, solgt hytta eller gjort andre ting som fører til at du kjører langt mindre? Gi beskjed, så senkes prisen.

3. Bil nr 2

Skal du kjøpe bil nummer 2? Selv om du har 75 % bonus på den første bilen, får du ikke automatisk like høy bonus på bil nr 2. Du må i verste fall kanskje starte fra scratch av, med 40 % bonus. Praksisene varierer noe fra selskap til selskap og har bedret seg de siste årene. Noen gir den samme bonusen som du har på bil nummer 1.

Men sjekk om du kan spare penger ved å overføre 75 %-bonusen til bil nr 2 og heller bruke 40 % på den gamle bilen. Det har du normalt anledning til.

4. La barna tjene opp bonusen

Mange unge bilkjøpere setter forsikringen på foreldrenes navn, for å få høyere bonus. Men vinningen kan fort gå opp i spinningen: Barnet vil jo selv ikke opparbeide seg bonus. I starten av ”bilkarrieren” kjøper hun kanskje en billig bil, uten kasko. Når hun blir eldre og vil ha en driftssikker familiebil med kasko, kan det bli dyrt når hun ikke har opparbeidet seg egen bonus.

5. Snylte på innboforsikringen?

Flytter barna ut? Selv om sønnen din flytter på hybel for å studere, kan han fortsatt være dekket av deres innboforsikring. Det er slett ikke sikkert at de behøver å tegne en egen forsikring, siden de som regel er registrert på foreldrenes adresse i folkeregisteret. Men sjekk for sikkerhets skyld med ditt selskap. Enkelte selskaper har klausuler for barna, for eksempel at de bare er dekket de første to årene de bor hjemmefra.

6. Prut ned prisen!

Minst en gang i året, bør du prute ned prisen på forsikringene dine. Slik gjør du det:

 • Få tilbud: Det er svært enkelt å sjekke om du betaler for mye for dine forsikringer.
 • Anbudstjenester: På nettet kan du gå inn på digitale anbudstjenester Der legger du inn de viktigste opplysningene om bilen, huset etc. Du velger selv hvilke forsikringsselskaper som skal konkurrere om dine forsikringer. Deretter får du tilsendt tilbud fra selskapene.
Annonse

Sjekk hva du kan spare på dine faste tjenester ved å legge dem ut på anbud hos Tjenestetorget

Sammenlign tilbud på forsikringer - og velg selv hvilke forsikringer du ønsker og motta tilbud fra flere selskaper på én gang (betalt samarbeid)

 • Finansportalen.no: Også her legger du inn de viktigste dataene om forsikringene dine og får deretter oppgitt pris fra flere selskaper.
 • Nettsteder: Eventuelt kan du gå direkte til selskapenes nettsteder. Flere og flere selskaper lar deg beregne pris direkte på nettet.
 • Prut: Når du har fått skriftlige tilbud fra konkurrenter, kan du gjerne ringe til ditt gamle selskap og be dem matche pristilbudene. Er du fornøyd med servicen der du er nå, taler det imot å flytte forsikringene, såframt prisene senkes, vel og merke. Det som taler for å bytte, er at du da er med på å forsterke konkurransen mellom selskapene.
 • Flytt: Det er lett å flytte forsikringene. Ditt nye selskap gjør jobben. Bare pass på at de faktisk sier opp dine gamle forsikringer, slik at du ikke betaler dobbelt opp i en periode.

Ett selskap – store rabatter
Selskapene kan gi deg betydelige rabatter hvis du samler flere forsikringer hos dem, opptil 20 prosent hos enkelte. Du må selvsagt måle totalprisen opp mot det å shoppe forsikringer hos hvert enkelt selskap, men min erfaring er at totalkunderabatten overstiger ”shopperabatten”.

7. Øk egenandelen
Øker du egenandelen, synker prisen. Mange forsikringsfolk velger selv en ganske høy egenandel og undrer seg over at mange kunder velger så lav egenandel som mulig. Velg heller en høyere egenandel, og bruk besparelsen til å øke dekningen på personforsikringene eller kjøpe sopp- og råtedekning på boligforsikringen.

8. Husk skadeforebyggende tiltak
Mange selskaper gir solide rabatter hvis du gjennomfører visse skadeforebyggende tiltak. Merk at selskapene premierer tiltakene svært ulikt. Sjekk om du allerede har gjennomført ett eller flere av tiltakene på lista. Gi så beskjed til selskapet ditt.

Her er noen av tiltakene:

Bolig/innbo

Vannstoppventil

El-kontroll

FG-godkjent Innbruddsalarm m sirene

Brann og innbruddsalarm tilknyttet alarmsentral

Rør-i-rør-system, hele huset

FG-godkjent lås i alle inngangsdører

Vinduslås

Komfyralarm

Bil

FG-godkjent alarm

Gjenfinningssystem

Egen separat garasje

ESP

Startsperre

Automatgear

Klimaanlegg

Ingen brukere under 24 år

 9. Tilpass forsikringen til alder

Har du bikket 55, kan du ofte droppe eller nedskalere uføreforsikringen. Det er kort tid til pensjonsalder, mange i denne aldersgruppen har nedbetalt mye av gjelden og sitter med store verdier i bolig og eventuelt sparekapital i tillegg. I tillegg har de kanskje en ”gammel” tjenestepensjon med en god uføredekning innbakt.

Er du derimot småbarnsfamilie,  bør du nok ha en kombinasjon av såkalt uførerente og –kapital. Man bør ha en uførekapital som er såpass høy at 25-50 prosent av boliggjelden kan betales ut.

10. Bytt forsikring på ”riktig” tidspunkt

Et fint ”frynsegode” ved å bytte selskap jevnlig, er at bilbonusen din som regel øker når du bytter. Spesielt hvis du er under 23 år, og må betale en høy forsikringspremie, kan du benytte deg av denne snarveien til høyere bonus. Vanligvis øker jo bonusen etter 1 år med skadefri kjøring. Men, selv om du bare har kjørt skadefritt i seks måneder hos ditt gamle selskap, vil som regel ditt nye selskap øke bonusen din med 10 prosentpoeng når du bytter. Poenget her er at du ikke bør bytte allerede etter 4-5 måneder, men vente til det har gått seks måneder. Først da kan ditt nye selskap etter reglene flytte deg opp på bonusstigen.

11. Trenger du leiebil. Egentlig?

Du sparer fort flere hundrelapper på å stryke dekning for leiebil. Det er kanskje ingen krise hvis det tar noen dager før du får tilbake bilen fra verksted? Du kan kanskje ta bussen eller sitte på med venner i den perioden? Kanskje har dere to biler? Er du medlem i Viking eller NAF, har du kanskje allerede dekning for leiebil ved verksted.

12. Spar kasko, dropp billån:

Mange unge bilkjøpere må velge fullkasko selv om bilverdien er lav. Årsaken er at de finansierer kjøpet med billån. Da krever normalt banken at de tegner fullkasko selv om verdien bare er 40-50 000 kroner. Banken vil jo sikre pantet sitt, det vil si bilen, hvis du skader den. Det er knalldyrt. For å kunne ta bort den dyre fullkaskoen, må du i så fall finansiere bilen på annet vis: Spare opp pengene selv, jobbe mer, forskudd på feriepenger, eventuelt låne av familie. For å nevne noe.

13. Pass på aldersgrensen

Enkelte forsikringsselskap tilbyr gode pluss- eller supervarianter av boligforsikringen hvor for eksempel sopp eller råtedekning er dekket gjennom et lite tillegg i prisen. Men det kan hende at den kun gjelder for kunder med hus som er yngre enn 50 eller 60 år. Det kan være verdt å sjekke om du kan flytte til et selskap som ikke har en slik aldersklausul for å kunne tilby plussvarianten.

14. Sjekk hva som ikke dekkes:

Boligforsikringene som tilbys er sjelden helt like. Her er noen av de mest vanlige forholdene som ikke dekkes gjennom en basis villaforsikring:

 • Skader fra utett tak
 • Setningsskader, og skader som skyldes dårlig fundamentering og konstruksjonsfeil
 • Kunstverk og andre dyre enketgjenstander
 • Sopp, råte og innsektskader.

Enkelte av disse skadene, som sopp og råteskader, samt lekkasjeskader kan du imidlertid få dekning for gjennom tilleggsforsikringer.

15. Er du medlem?

Du bør alltid oppgi hvilke organisasjoner du mer medlem av når du shopper forsikringer. Det kan gi høye rabatter.

PS: Er du LO-medlem, har du sannsynligvis allerede en god innboforsikring inkludert i kontingenten. Du behøver ikke to

Annonse