LOKALKUNNSKAP: At mekler vet hvordan barnehagene er i nabolaget, og om det lokale senteret skal utvides, skaper trygghet hos kjøpere.

Velg riktig eiendomsmegler!

Skal du selge bolig i høst? Forskjellen mellom en god og dårlig eiendomsmegler kan bety flere hundre tusen kroner i forskjell

Publisert – Sist oppdatert 08.09.2021

Å velge riktig eiendomsmegler for din bolig, er et av de viktigste valgene du kan gjøre før boligsalget.

Noen boliger ”selger seg selv”, som det heter. Det vil si at kombinasjonen beliggenhet, pris og boligtype er så attraktiv at man knapt behøver en megler for å gjennomføre salget. Det fins flere gode tjenester som gjør at du kan ordne hele eller deler av salget selv. Sjekk f eks propr.no

Bra bilder

De fleste boligsalg er imidlertid ikke i den kategorien. Det viktigste er selvsagt selve boligen, men i tillegg behøver man som regel tid, god timing, bra bilder og en god porsjon flaks for å få en god pris på boligen din.

Det er slett ikke sikkert at du bør velge eiendomsmegleren som tilbyr lavest pris.  Du kan gjerne innhente priser på forhånd, men uansett bør du invitere 2-3 boligmeglere hjem til deg. Og da mener jeg hjem i stua, la dem gå rundt i boligen, stille spørsmål, sjekke standarden.

Er megler «på»?

Virker de interessert i å selge boligen eller virker de litt avmålte, litt uengasjerte. For hvis de ikke lykkes i å selge seg inn som din boligmegler, hvordan vil de da lykkes i å selge ditt hus? En som ikke gir opp hvis den første visningshelgen var dårlig besøkt og heller konsentrerer seg om neste kunde, men som gir det lille ekstra blir hvis det går litt trått.

Viktige sjekkpunkt

Her er noen viktige momenter du bør vurdere ved valg av megler:

Lokalkunnskap: Kjenner hun til hvilke barnehager som er best i nærområdet? Hvor lang tid bussen bruker ned til byen?  Husk også at du selv er en av de beste kildene til god lokalkunnskap. Så fòr henne med nyttig info om området du bor i.

Kjemi: Du må ikke nødvendigvis være bestevenn med megleren. Men hvis det er dårlig kjemi mellom dere, tror du ikke de som kommer på visning kan oppleve megleren på samme måte?

Erfaring: Noen meglere skryter av at de selger flere boliger enn alle andre i byen. Det kan jo godt hende at hun er byens mest effektive, men det kan også hende at hun er god på innsalg og mer opptatt av å gjennomføre raske salg enn gode salg?

Prisvurdering: Du skal velge megleren som gir en realistisk prisvurdering, ikke fall automatisk for hun eller han som vurderer prisen langt høyere enn konkurrentene. En altfor høy prisvurdering kan skremme potensielle kjøpere fra å gå på visning.

Kostnad: Joda, pris er viktig, men det er jo ikke nødvendigvis slik at den billigste megleren er den beste. Hvis valget står mellom flere lignende meglere, kan pris være den avgjørende faktoren.

All inclusive? Når du har fått et pristilbud; inkluderer det alle kostnader, eller kommer mye i tillegg. Hva med innhenting av offentlige dokumenter, annonsering? Må du betale per visning, eller inkluderer totalprisen for eksempel tre visninger. Gå gjennom hvert enkelt pristilbud og se etter forskjellene.

Audition

Noe av det viktigste du kan gjøre for å ”skanne” potensielle meglere, er å observere dem når du selv er på boligjakt. Mange av oss kjøper og selger i samme marked, slik at din neste megler fort kan bli den som solgte deg den nye boligen.

Tenk på visninger som en audition. Mange meglere er svært gode selgere, det vil si flinke til å selge seg inn til deg på hjemmebesøk. Men er de like gode på å presentere boligen til potensielle kjøpere?

Annonse