VASK GULLENDE RENT: Gjør den beste vasken noensinne før du skal selge boligen

Slik får du maks ut av boligvisningen

Vask som om du får svigerforeldrene dine på besøk for første gang. Og la mekleren holde selve visningen.

Publisert – Sist oppdatert 08.09.2021

Vi er inne i den travleste tida for boligsalg. Da må du blant annet bestemme deg for om du vil holde visningen selv eller overlate det til en eiendomsmekler eller –assistent. Noen velger å gjøre det selv for å spare penger. Andre ønsker det fordi megleren kanskje vil prioritere en annen visning. Eller de er usikre på om mekleren vil klare å fremheve alle kvalitetene ved boligen – og området rundt?

Overlat til mekler

Jeg vil i de fleste tilfeller anbefale å betale megleren for å holde visningen. Røm boligen når det pågår. Det kan for eksempel komme spørsmål vedrørende teknisk stand eller reguleringsplaner i området, som en megler er mer oppdatert på, og som hun kan svare bedre på. Det hender man må holde tunga rett i munnen og ikke buse på med informasjon som man ikke har sjekket nøye. Dette er meglerne som regel mye bedre på. De vet hva man kan si, og når man bør henvise til reguleringsplaner, salgsoppgaven eller styret i borettslaget eller sameiet. Hvis man gir opplysninger om boligen som viser seg å være villedende, kan man i verste fall risikere å måtte gi prisavslag, selv om det ble gitt i god tro – muntlig.

Pris? Hysj!!

Uansett: Ikke diskuter pris! Noen kjøpere vil prøve seg frem for å tolke hvor lavt du kan gå i forhold til prisantydning eller takst. Overlat dette til megleren, hun eller han er mye mer erfaren i slike diskusjoner. Det samme gjelder hvis du blir kontaktet av potensielle kjøpere før selve visningen som ønsker å kuppe budrundene ved å legge inn bud før visning.

Hvordan er nabolaget?

Hold deg heller til informasjon om nabolag, skoleforhold, hvilke barnehager som har best rykte etc. Der har dere sannsynligvis mer kunnskap enn megleren. Kan du anbefale joggeløyper i området, når skrur kommunen på lyset i lysløypene, har dere en kul gatefest hver august, kjører bilene så sakte at småbarn kan leke i gatene? Som selger kan du gi masse informasjon som gjør at kjøperne har lyst til å bo nettopp her, bevares, så jeg vil ikke råde alle, uansett, til å holde seg borte fra visning. Men snakk i så fall med mekler på forhånd, slik at dere blir enige om hvem som svarer på hvilke spørsmål.

Å delta eller ikke?

Hvorvidt du skal delta handler også om hvilket område og hvilken boligtype som selges. Skal du selge en kurant treroms på Grünerløkka i Oslo eller Nordnes i Bergen, vil du antakelig møte kjøpere som er allerede godt kjent i området. Skal du derimot selge en typisk familiebolig i randsonen av sentrum, vil det muligens dukke opp langt flere som er innflyttere til området – og som vil være interessert i å spørre spørsmål om skoler, barnehager og idrettslag som en ung meklerassistent ikke nødvendigvis kan svare på .

Rydd!

Førsteinntrykket er ekstremt viktig, både når du skal få deg ny jobb, på date eller når du skal selge bolig. De som skal på nettopp din boligvisning, har kanskje allerede vært innom to-tre boliger tidligere på dagen, og skal rekke en siste visning etter din. Da blir det ikke så lang tid på hver bolig. Man fester seg ikke med så mange ting. Derfor er det viktig at det fester seg et positivt inntrykk av din bolig med en gang kjøperne kommer over dørstokken – eller inn hageporten.

  • Ikke la barnas sykler henge og slenge på gårdsplassen. Inn i garasjen med dem
  • Ha det lyst og ryddig i inngangspartiet. Ta bort egne sko og jakker. Ofte er gangen et rom uten vindu eller annet naturlig lys. Sett opp bedre lys.
  • Rydd og vask. La det skinne av gulvene, tørk av speil og vindu.
  • Ta bort møbler som er praktiske, men tar mye plass
  • Du behøver ikke ha maks antall stoler rundt hele spisebordet. Ta iallfall bort eventuelle stoler ved bordendene
  • Rydd i boden(e). Kast alt unødvendig. Det bør være god nok plass til at kjøperne kan gå inn i boden og få en god romfølelse.
  • Lei en ekstern bod. Det er mulig du behøver lagringsplass for alt stæsjet som tar opp for mye plass på visningen. Lei en ekstern bod eller en stor lager-tilhenger.
  • Ha det nøytralt, men ikke overdriv: Meglere anbefaler ofte å ta bort familiebilder og andre personlige eiendeler. Men ikke gjør det fullstendig upersonlig, kjøperne vil kjøpe av et menneske, ikke en IKEA-katalog