RETT OPP? Man bli lokket av sterk oppgang på børsene, men du bør uansett ha minst fem års sparehorisont

Tre viktige spørsmål før du sparer i fond

Vi har aldri spart så mye som vi gjør nå. Samtidig taper du penger i banken. Før du satser på fond, bør du stille deg noen viktige spørsmål

Publisert

I 2 kvartal hadde norske husholdninger en sparerate på hele 20,8 prosent, ifølge SSB! Det er mer enn en fordobling fra 2019. Årsaken er ikke nødvendigvis økt sparevilje, men at vi ikke kan bruke like mye penger på underholdning, reiser, hoteller, pendling etc som i 2019.

Samtidig merker banker og fondsforvaltere økt interesse for fondssparing. Lavere boligrenter gjør det mindre interessant å nedbetale lån. Men før du hiver deg på fondstoget (og velger «riktig» fond), bør du stille deg 3 spørsmål:

  1. Finn ditt sparemål

Det første spørsmålet du bør stille deg er: Hva skal du spare til? Er det til en ny bil, moped, egen leilighet, oppussing, pensjon eller barnas utdanning? Dette spørsmålet er viktig av minst to grunner:

1. Det skaper motivasjon. Jo mer konkret du er, jo lettere er det å sette av penger til sparing. Du må jo forsake noe i dag, for å få noe (presumptivt) bedre i morgen. Da holder det ikke med «ulne» sparemål, som «litt bedre økonomi i fremtiden» eller «noe å tære på». Gode formål, for all del, men det øker nok ikke spareraten din.

2. Sparemålet definerer tidshorisonten. Da blir det enklere å finne riktig spareprodukt. Aksjefond passer ikke for kortsiktig sparing. Skal du kjøpe leilighet om 2-3 år, eller pusse opp neste år, bør du spare i fond med lavere risiko, som obligasjonsfond. Aksjefond? Ha minst 5-10 års sparehorisont (begrunnelsen finner du i guiden om aksjefond i nr 3). Det passer bra for pensjonssparing eller mer langsiktig boligsparing.

  1. Finn din risikovilje

Børsene svinger. Det er ikke uvanlig at aksjemarkeder stuper 30-40 % på få måneder. Med mange års sparehorisont skal du egentlig gi blaffen i slike bølgedaler. Men det er lettere sagt enn gjort når avisene skriver om krakk og finansiell dommedag. Tåler du slike aksjestup uten å selge fondene dine? Sover du dårligere om natta? Vi tåler finansiell risiko ulikt. De fleste kan sitte stille i båten, mens andre ikke tåler uroen.

Noen banker og fondstilbydere har laget fondsrådgivere på nett eller spareroboter som stiller deg en del spørsmål knyttet til risiko og kompetanse. Ut fra det, foreslår de en fordeling på rente- og aksjefond. Bruk dem gjerne.

  1. Har du dyre lån?

Det er mer lønnsomt å betale ned lånene. Begynn med de dyreste:

Kredittkortgjeld

Forbrukslån

Billån

Vent med studielånet til slutt.