Helt siden begynnelsen av nittitallet, har boligprisene steget her til lands. Det har riktig nok vært noen bølgedaler enkelte år, spesielt under finanskrisen i 2008, samt en dupp i 2013. I tillegg har enkelte regioner hatt et tregt boligmarked i perioder. Det har spesielt boligeiere i Rogaland og deler av Hordaland og Agder opplevd de siste årene. Her ser du hvordan prisene varierer i løpet av året (kilde Eiendom Norge)
Mangedoblet prisene
Men i snitt har altså boligprisene mangedoblet seg fra begynnelsen av nittitallet. Det er imidlertid ikke slik at prisene stiger jevnt og trutt i løpet av hvert enkelt år.
Det typiske sesongmønsteret er en rask vekst etter nyttår, det vil si januar – mars, noe utflating frem mot sommeren, og kanskje en liten nedgang på høsten. Det er først og fremst veksten i årets tre første måneder som trekker opp årsveksten.
Ingen måned slår januar
Januar er historisk den enkeltmåneden boligprisene stiger mest i løpet av året. Dette gjentok seg også i 2020 og 2021 med henholdsvis 3,3 % og 3,2 % oppgang! Det er også langt mer enn normal sesongvariasjon. Alle regioner i Norge fikk en nominell vekst i januar 2021. Av storbyene var veksten sterkest i Stavanger, Bergen og Kristiansand. De siste ti årene har prisene steget med mellom 2 og 3,3 % i denne måneden
Skjer igjen?
Sannsynligheten er stor for en ny sterk januar i boligmarkedet. Det er slett ikke sikkert at du får mindre for boligen ved å legge den ut for salg seinere i 2022, men gjør du den klar for salg i begynnelsen av 2022, kommer det nok ikke til å være så mange andre boliger som kjemper om de samme kjøperne, sammenlignet med noen uker seinere. Og du trenger tross alt bar to kjøpere for å starte en budkrig..
Start prosessen
Det kan derfor være smart å starte prosessen allerede nå. Bestem deg for hvilken eiendomsmegler du skal velge. Inviter noen av dem for å ta en kikk på boligen, slik at du får dannet deg et inntrykk av hvem som er best på å selge nettopp din bolig.
Ved å klikke her kan du få tilbud av inntil fem eiendomsmeglere i ditt nærområde (betalt samarbeid). Men husk at du ikke bør se utelukkende på pris.
Det er ikke så mange oppdrag som kommer inn i slutten av desember for meglerne, så de kan nok jobbe raskt med å forberede ditt salg. Det viktigste er jo at jobben blir gjort ordentlig; at det blir tatt gode bilder, at boligen blir ordentlig vasket og stylet før visning og at du får satt opp den siste listen over døra og malt veggen som du utsatte så lenge. Men, å få lagt boligen ut på visning allerede i januar, kan bli lønnsomt. Det er lite til salgs så tidlig på året.
Du bør også være oppmerksom på at det fra 1 januar kommer nye regler for salg av egen bolig:
https://www.huseierne.no/nyheter/slik-virker-de-nye-reglene-for-salg-av-bolig-fra-januar-2022/
Hva med renta?
16 desember må Norges Bank bestemme seg for om de skal sette opp rentene. En eventuell renteøkning vil nok ikke ha en stor effekt på prisene i januar. Den er ventet. Men, de siste par ukene har gitt noen argumenter for å ikke øke rentene: Prissjokk på strøm og nye tiltak som følge av omikron.
Dermed kan sentralbanken overraske med å utsette renteøkningen, noe som vil kunne gi ytterligere boost til boligprisene over nyttår
Tips: Sitter du med et hus, tomannsbolig eller rekkehus med hage? Svært mange tenker at det er smart å vente til april-mai, for da viser hagen seg fra sin beste side. I januar-mars er den kanskje dekket med et tykt lag med snø, eller bare ligger der grå og kjedelig. Problemet for deg som boligselger er at ”alle” andre også tenker slikt. Dermed blir det et rush av hus og familieboliger som legges ut for salg på seinvåren. I januar og februar derimot, er det langt færre familieboliger til salgs. Likevel er det mange kjøpere, noe som kan gi bedre budrunder for nettopp din eiendom.