VENTE TIL DET TINER: Mange som skal selge hus eller rekkehus venter til mai for å vise frem grønne hager. Men i januar-mars er du mye mer aleine om kjøperne

Selge bolig nå eller vente?

Vanligvis stiger boligprisene markant i januar-mars. Det kan være smart å forberede seg på dette rushet.

Publisert

Helt siden begynnelsen av nittitallet, har boligprisene steget her til lands. Det har riktig nok vært noen bølgedaler enkelte år, spesielt under finanskrisen i 2008, samt en dupp i 2013. I tillegg har enkelte regioner hatt et tregt boligmarked i perioder. Det har spesielt boligeiere i Rogaland og deler av Hordaland og Agder opplevd de siste årene. Her ser du hvordan prisene varierer i løpet av året (kilde Eiendom Norge)

MEST OPP: Boligprisene i Norge. Kilde: Eiendom Norge

Mangedoblet prisene

Men i snitt har altså boligprisene mangedoblet seg fra begynnelsen av nittitallet. Det er imidlertid ikke slik at prisene stiger jevnt og trutt i løpet av hvert enkelt år. Det typiske sesongmønsteret er en rask vekst etter nyttår, det vil si januar – mars, noe utflating frem mot sommeren, og kanskje liten nedgang på høsten. Det er først og fremst veksten i årets tre første måneder som trekker opp årsveksten.

Sterk vekst i 2020

2020 var et litt unormalt år i så måte, med en ganske sterk vekst også på høsten. Men også i 2020 var veksten i januar måned ganske formidabel: Prisene steg hele 3,3 prosent nominelt, som også er mer enn normal sesongvariasjon.  Januar er historisk den enkeltmåneden boligprisene stiger mest i løpet året. Alle regioner i Norge fikk en nominell vekst i januar 2020. Av storbyene var veksten sterkest i Stavanger, Bergen og Kristiansand. Prisene fikk seg en unomal dupp i mars-april, grunnet koronaen, men tok seg opp igjen etter sommeren.

Skjer igjen?

Sannsynligheten er stor for en ny sterk januar i boligmarkedet. Det er slett ikke sikkert at du får mindre for boligen ved å legge den ut for salg seinere i 2021, men gjør du den klar for salg i begynnelsen av 2021, kommer det nok ikke til å være så mange andre boliger som kjemper om de samme kjøperne. Og du trenger tross alt bar to kjøpere for å starte en budkrig..

Start prosessen

Det kan derfor være smart å starte prosessen allerede nå. Bestem deg for hvilken eiendomsmegler du skal velge. Inviter noen av dem for å ta en kikk på boligen, slik at du får dannet deg et inntrykk av hvem som er best på å selge nettopp din bolig. Det er ikke så mange oppdrag som kommer inn i begynnelsen av januar for meglerne, så de kan nok jobbe raskt med å forberede ditt salg. Det viktigste er jo at jobben blir gjort ordentlig; at det blir tatt gode bilder, at boligen blir ordentlig vasket og stylet før visning og at du får satt opp den siste listen over døra og malt veggen som du utsatte så lenge. Men, å få lagt boligen ut på visning allerede i slutten av januar, kan bli lønnsomt. Det er lite til salgs så tidlig på året.

 

Tips: Sitter du med et hus, tomannsbolig eller rekkehus med hage? Svært mange tenker at det er smart å vente til april-mai, for da viser hagen seg fra sin beste side. I januar-mars er den kanskje dekket med et tykt lag med snø, eller bare ligger der grå og kjedelig. Problemet for deg som boligselger er at ”alle” andre også tenker slikt. Dermed blir det et rush av hus og familieboliger som legges ut for salg på seinvåren. I januar og februar derimot, er det langt færre familieboliger til salgs. Likevel er det mange kjøpere, noe som kan gi bedre budrunder for nettopp din eiendom.