BITE I DET SURE EPLET: Er det på tide å ta tapet i favorittaksjen (ikke Apple...). Da kan det være lurt å gjøre det før nyttår

Pengegrep før nyttår 7: Ta tapet, utsett gevinsten

Du kan spare ekstra kroner på å kjøpe eller selge fond og aksjer på riktig tidspunkt

Publisert

Utsette gevinsten? Eier du aksjer eller aksjefond utenom aksjesparekonto (ASK)? Hvis du har gevinst og vurderer å selge, kan det være smart å utsette salget over nyttår. Da må du ikke betale gevinstskatten før i 2022. Det gir en rentefordel på utsatt skatt. Det samme gjelder hvis du har gevinster på kryptovaluta.

Eksempel: Du selger et fond i dag med 30 000 kroner i gevinst. Pengene reinvesteres i et nytt fond. Nær 10 000 kroner tilfaller staten. Venter du med salget over nyttår, kan du få fortsatt avkastning på de 10 000 kr i et helt år før du må gi dem til staten.

Eier du derimot aksjene eller fondene i en aksjesparekonto, kan du selge nårsomhelst. Du behøver nemlig ikke skatte av gevinsten før du tar (alle) pengene ut for godt av kontoen.

Ta tapet? Har du derimot tap på børsen, og vil bytte til noe annet, kan det være smart å selge før nyttår. Rydd opp i fondene dine. Selg gjerne fond du har tapt penger på og plasser dem i brede globale indeksfond. På den måten får du tapsfradraget allerede på neste års skattemelding. Hvis du eier tapsaksjene i en aksjesparekonto blir det litt mer komplisert: Da må du faktisk ta ut pengene OG avslutte hele kontoen for å få tapsfradraget! Det er det mange som har brent seg på. De har solgt, tatt ut pengene av kontoen, men latt den stå som en «sovende» ASK til seinere bruk. Sorry, da blir det ikke tapsfradrag i år

Annonse