SKVISER LØNNA: Mange velger høyt skattetrekk som en sparemåte. Vel og bra, men ikke tro at du tjener ekstra rentepenger på det. Og ha en plan for tilgodebeløpet i juni.

Myter i persøk: ”Det er smart å ha høyt skattetrekk.”

Mange jeg har møtt velger et høyt skattetrekk for å tvinge seg til å spare penger. "Belønningen" er 0,00 % rente.

Publisert

– Det er den eneste måten jeg faktisk klarer å sette av penger, sier de

– Greitt nok, sier jeg. Men hva skjer når du får tilgodebeløpet i juni?

– Nei, da blir det gjerne at man kjøper seg noe ekstra fint. Jeg veit jo at jeg får penger tilbake siden skattetrekket er høyt, men det er vanskelig å ikke bruke opp de pengene. Det er litt som å vinne i tipping, sier de.

Kjenner du deg igjen?

Jeg har også møtt mange med dårlig råd som har for høyt trekk. Det er spesielt dumt. De behøver litt mer penger i hverdagen, til mat, klær, ubetalte regninger, ikke en stor slump i juni som kanskje blåses bort i ferien.

Sjekk skattetrekket

Husk at trekket som staten foreslår, er så høyt at du normalt får litt penger tilbake på skatten. De tvangssparer for deg. Du bør likevel sjekke at det er riktige opplysninger om gjeld og renter på ditt skattekort. Etter vårens rentekutt betaler mange litt for lite skatt som følge av at rentefradraget er satt ut fra forrige års rentesatser.

Har du såkalt tabelltrekk, vil variasjoner i lønnsinntekt normalt fanges opp uten at du behøver gjøre noe, men større endringer i kapitalinntekter og skattefradrag (som rentefradraget) må du selv justere for.

Gammel gullrente

Litt av misforståelsen med høyt skattetrekk kan nok skyldes gamle dagers gode rente hos kemneren. For noen år siden var det nemlig smart sparing å ha høyt skattetrekk, siden du fikk en svært god rente på tilgodebeløpet. Nå, derimot, er renta satt ned til 0,00 %!

Sett heller ekstra penger på en god sparekonto eller annen langsiktig sparing, ikke hos staten

Annonse