BSU I GAVE? Noen barn og ungdommer er så heldige at de får BSU-innskudd i gave fra besteforeldre eller foreldre. Vel og bra, men de går glipp av skattefradraget

Myter i persøk 6: «BSU er smart. Uansett!»

Nei, du kaster bort gode penger hvis du sparer i BSU mens du har lav inntekt.

Publisert

BSU er Norges desidert beste spareordning. Kombinasjonen fett skattefradrag og gullrenter er fantastisk.

Men: Ikke spar i BSU når du har lav inntekt. Dette gjelder typisk for skoleelever og studenter. Hvor mange foreldre eller besteforeldre har ikke fylt opp BSU-kvoten for de håpefulle? Bankene forteller ikke alltid at barna går glipp av fete skattefradrag!

Under frikortgrensa?

Hvis du tjener under frikortgrensa på 55 000 kroner, har du jo ikke skatt å betale. Da får du heller ikke brukt skattefradraget! Og det lar seg heller ikke overføre til neste år, til forskjell fra ubrukte rentefradrag. Spar, men sett heller pengene på en ordinær sparekonto i år med lav inntekt. Eller i BSU 2.0.

Over 22 år?

Er du derimot 22 år eller eldre før du starter BSU-sparing, spiller ikke dette unntaket noen rolle, siden du uansett ikke klarer å fylle opp hele kvoten på 300 000 kr før du bikker 34 år (er du 22 år, klarer du akkurat fylle opp kvota hvis du sparer maks).

Nytt forslag fra regjeringen

PS: Regjeringen vil ifølge VG foreslå å skjerpe inn på BSU-ordningen i statsbudsjettet for 2021 slik at du ikke får skattefradrag for innskudd etter din første bolig. Samtidig blir maks årlig kvote foreslått økt til 27 000 kr og frikortgrensa hevet til 60 000 kr.

Hvis dette blir vedtatt av Stortinget, betyr det at langt flere vil få problemer med å fylle opp hele BSU-kvoten før første boligkjøp. Da er det heller ikke så farlig om du sparer i BSU-ordningen i år med lav inntekt.