STARTE FOND: "Alle" kan starte med fondssparing, du behøver ikke å lese deg opp. Men vår 1-2-3-skole kan være nyttig

Fond på 1-2-3: Hvordan begynner jeg med fond?

Stadig flere nordmenn starter med fondssparing. Men mange vegrer seg fordi de frykter at det er for komplisert. Bare tull. Her er fondssparing på 1-2-3, del 1.

Publisert

Bare i september hadde norske privatkunder en samlet nettotegning på en halv milliard kroner i fond. Dette var 6. måned på rad med positiv nettotegning blant personkundene i norske verdipapirfond.

Dette er første del i min mini-serie om hvordan du starter fondssparing.

Hvordan begynner jeg?

Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er blitt å starte fondssparing. For å senke terskelen, kan du gjerne begynne i din egen bank. Alle landets over 100 banker tilbyr slik sparing. Men husk at du ikke er gift med banken din. Om du ser at andre tilbydere har bedre utvalg, lavere priser og enklere grensesnitt, må du gjerne flytte fondene dit.

Du kan også kjøpe direkte av fondsselskaper som Odin, Holberg eller Skagen. Det tredje alternativet er å kjøpe av en uavhengig fondsdistributør, som Kron eller Nordnet. De har gjerne et bedre fondsutvalg, et bedre grensesnitt og mer innovative enn en ordinær bank. Men bare pass på prisene!

Hva må jeg gjøre? Konkret

Like enkelt som å opprette en bankkonto. Du oppgir navn, fødselsnummer, adresse og kan også bli spurt enkelte spørsmål knyttet til hvilket formål du har med kundeforholdet. Hos de fleste fondsleverandører kan du legitimere deg ved hjelp av BankID, slik at du slipper å sende inn attestert kopi av legitimasjon. Da blir du kunde på få sekunder. Er du allerede kunde i selskapet, kan du hoppe over disse prosessene, men for å logge inn og gjennomføre handler, må du legitimere deg med Bank-ID.

Hva må du ha?

Èn konto for fondene og èn konto for pengene som skal brukes til fondshandel. Det opprettes når du blir kunde. Så må du bestemme deg for om du vil ha en ordinær fonds- og aksjekonto eller en aksjesparekonto (du kan også velge investeringskonto hos enkelte leverandører). Med sistnevnte konto kan du bytte fond underveis, uten å måtte skatte av gevinsten. Du kan utsette skatten helt til du tar ut pengene for godt, og får dermed et rentefritt lån av staten. I en aksjesparekonto får du bare satt inn aksjefond med minst 80 % aksjeandel, og aksjene og -fondene må være hjemmehørende i EØS. En investeringskonto gir ikke slike begrensinger.

Hvor mye koster det?

Det er som regel helt gratis å handle fond. Det som du betaler, er et årlig forvaltningsgebyr. Det varierer fra noen små hundredeler i rentefond til 1,5-2 % årlig i dyrere, aktive aksjefond. Gebyrene belastes hver dag, slik at avkastningen som du ser for ditt fond, er din reelle avkastning, fratrukket gebyret. Det koster ingenting å opprette eller eie en aksjespare- eller investeringskonto. Du betaler bare for selve fondene som er i kontoen.

Hvor mye må jeg sette inn?

Bestem selv! Du kan sette inn penger gradvis gjennom en spareavtale eller som større innskudd. Du tegner en spareavtale med banken eller fondsselskapet, så blir et avtalt beløp trukket fra kontoen din hver måned til samme tid. Det er riktig nok oftest minsteinnskudd, gjerne på noen hundrelapper per måned eller 1000 kroner for et engangsinnskudd. I enkelte fond kan imidlertid minsteinnskuddet være på flere 100 000 kroner, siden de ønsker seg færre, men mer formuende kunder.