STRESS: Lyser det rødt for din økonomi?

Lyser det rødt i din økonomi?

Her er grepene du bør gjøre hvis du merker en pengeskvis nærme seg

Publisert

Ta en tur til banken.

Banken kan hjelpe deg i gang med budsjettet og vise hvilke utgifter som kan kuttes. I tillegg kan de vurdere grep som avdragsfrihet og lenger løpetid for lånet. Det er ikke slik at bankene ”straffer” deg med høyere renter eller oppsigelse av lån hvis du viser dem at du har problemer med å håndtere høyere rente eller lavere inntekt.

 

Sjekk skattekortet.

Skattekortet ditt i år baserer seg på opplysningene du ga i selvangivelsen for 2018. De er altså mange måneder gamle. I mellomtida kan din boligrente ha sunket eller du har tatt opp mer lån. Hvis du har tatt opp mer lån, er antakelig ditt skattetrekk for høyt. Dersom du betaler inn for mye skatt hver måned, kan det gå ut over likviditeten din. Du får mindre penger å rutte med her og nå. Det er ikke slik at du kaster disse pengene rett ut av vinduet. Du må bare vente til skatteoppgjøret i juni på å få dem tilbake.

 

Del opp regninger

De aller fleste kreditorer lar deg dele opp regningene i flere forfall hvis det kniper økonomisk. Ring dem.

 

Be om forskudd

Det er fullt mulig å be lønningskontoret om å få forskudd på lønnen hvis det kniper i en måned med mye faste regninger. Det er selvsagt mye smartere (og billigere) enn å ta et forbrukslån eller bruke kredittkortet.

 

Be om rentefritt smålån

Du kan låne drøyt 66 000 kroner rentefritt (3/5 G) av jobben uten å måtte betale skatt av rentefordelen. Forutsetningen er at du tilbakebetaler pengene i løpet av tolv måneder. Du kan selvsagt låne enda mer, men da blir du fordelsbeskattet hvis du betaler lavere rente enn den såkalte normrenten.

Annonse