RING RING: De aller fleste leverandører lar deg dele opp fakturaen over flere måneder.

Dropp forbrukslån! Her er alternativene

Det fins en rekke gode, billige, og enkle alternativer til å ta opp et nytt forbrukslån til 10-15 prosent rente.

Publisert

Noen tar opp forbrukslån for å pusse opp kjøkkenet. Andre gjør det for å få en bedre vinterferie, finere veske eller en scooter. Kanskje har man gått på en liten restskattesmell. Eller man tar opp et nytt lån for å kvitte seg med et par dyre kredittkort og en ubetalt, dyr strømregning.

 

Verdifullt søkeord

Det fins mange motiver, og fremfor alt: Svært mange tilbydere som tilbyr usikra lån, rask kredittsjekk og pengene på konto kort tid etterpå. Ordet ”forbrukslån” er blant de aller dyreste søkeordene på Google. Bankene kan betale opptil 500-800 kroner for å havne øverst på trefflista når du skriver ”forbrukslån” i søkefeltet!  Det sier litt om marginene i dette markedet.

Årsaken til de gode marginene er åpenbar: Svært høye renter, få tap på utlån. Kampen om kundene går på markedsføring og profilering, og ikke på rentenivå. Du må med andre ord betale uforholdsmessig mye for et produkt med lave tap. Kjøper du en sofa til 20 000 med 20 % rente, og nedbetaler den over fem år, har du betalt totalt 32 000 kroner for kjøpet. Du kjøper en sofa, og betaler for halvannen, med andre ord…

Derfor bør du se deg om etter billigere alternativer:

– Bufferkonto: Det er dyrt å være fattig hvis kjøleskapet ryker, bilen må på verksted, eller familien ikke rekker flyet hjem og må kjøpe kjempedyre billetter på flyplassen. Hvis det er tomt på konto, blir kredittkortet eller forbrukslån ”redningen” for mange. Det unngår du hvis du i dag begynner å sette av litt penger hver måned på en bufferkonto til uforutsatte utgifter. La gjerne det bli din første konto og sparemål her på Spiff!

 

– Forskudd på lønn: Men hva om man ikke har en bufferkonto? Må du ha noen tusenlapper raskt for å komme ut av en økonomisk knipe, kan du selvsagt be sjefen om forskudd på lønn. Ja, neste lønning blir mager, men de fleste kan stramme kraftig inn forbruket hvis det bare er snakk om noen få uker.

 

– Forskudd på feriepenger: Er det snakk om større beløp, er det ikke sikkert at litt lønn på forskudd løser problemet. Men feriepengene er jo en langt større pott. Det er ikke slik at jobben plikter å betale feriepenger på forskudd. Likevel vil mange arbeidsgivere komme deg i møte for å løse en pengeskvis, selv om noen bedrifter har problemer med å utbetale disse pengene før nyttår.

 

– Låne av jobben? Mange bedrifter tilbyr rentefrie, kortsiktige lån til de ansatte. Såframt lånet er under 3/5 G (grunnbeløpet i Folketrygden), som i 2021 er på ca 60 000 kr, og du betaler det ned på 12 måneder, er frynsegodet skattefritt. Mange bedrifter lar deg nedbetale lånet via det månedlige lønnstrekket.

 

– Skattefrie småjobber. Mal onkels gjerde, pass utleierens barn, klipp naboens plen. Du kan motta inntil 6 000 kroner skattefritt fra hver oppdragsgiver hvis du gjør en jobb med huset, bilen eller hytta til en privatperson. Du kan tjene totalt 60 000 kroner årlig på denne måten. For et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, er den skattefrie grensa per oppdragsgiver hele 10 000 kroner i løpet av året. Det spiller ingen rolle om du har passert frikortgrensa eller ikke. Lag en liten ”jobb-bunke” a la lodd-bunke, som du selger i nabolaget, så forplikter du deg til å gjøre småjobbene mot å få pengene på forskudd.

 

– Senk skattetrekket. Er skattetrekket for høyt? Mange gjør det som tvungen sparing, men kan være smartere å ha pengene nå. Du får nullrente på å ha penger til gode hos staten. Husk imidlertid at vi fikk flere rentekutt i 2020. Lavere renteutgifter = høyere skattetrekk, siden rentefradraget synker.  Derfor bør du sjekke hvor høye rentekostnader som står på skattekortet ditt, før du senker det ytterligere

 

– Snakk med banken: Har du boliglån? Snakk med banken om avdragsfrihet, eller forlenging av lånets løpetid for å få ekstra penger til å betale ut de dyreste kravene. Husk også at du kan utsette betaling av studielånet inntil 36 måneder. Ikke lønnsomt, men i valget mellom flere onder, er det bedre å utsette et billig enn et dyrt lån.

 

– Selge ting på Finn.no: Hvor ofte har vi ikke i Luksusfellen kommet til par som ”ikke har noen verdens ting å selge”. Men det blir fort 5-10-20 000 når de sjekker bod, kjeller etc. Sjekk selv. Brukt barneutstyr som pulker, tripptrapp-stoler etc får ofte gode priser på finn.no. Har du noe med merkelappen ”vintage”, kan det også gi deg hyggelige, skattefrie kroner.

 

– Privat lån? Det er selvsagt billigere å låne 10 000 av tante Tora enn Instabank. Men sørg for å skrive en enkel låneavtale hvor du forplikter deg til nedbetalingstid, eventuell rentesats etc. Du finner gode maler gratis på nett.

 

– Ring, ring: Sist, men ikke minst: Hvis du er i pengeskvis, bør du ringe de du skylder penger og be om å få dele opp fakturaen i flere deler. Store bedrifter som Hafslund, Telenor, Canal Digital etc overlever fint noen måneder uten din betaling. Det er dyrere for dem med inkasso og misfornøyde kunder.