SPAR PÅ HUSFORSIKRINGEN: Bil- og husforsikringen er som regel de dyreste forsikringene vi har

Boliglån til under 1 prosent rente!

Fra 1 september betaler kunder i Husbanken nesten ikke rente lenger

Publisert

Fra 1 september stuper den flytende renta i Husbanken fra 1,56 % til rekordlave 0,93 %! Har noen noengang betalt under 1 prosent rente for boliglån i Norge? Jeg har iallfall ikke hørt om det. Merk at dette er nominelle renter, før skatt. Drar man inn realrenter og korrigerer for skatt og inflasjon, kan man nok finne eksempler på lavere nivåer.

Binde under 1 %

Det er slett ikke sikkert at dette vil vedvare, den flytende renta endres annenhver måned, men du kan faktisk binde Husbank-renta under 1 i tre år fremover. Tilbudet er 0,99 %. Vil du binde i 10 år, koster det 1,36 %.

Lånerente på 0,00!

Som om ikke det var nok: Den såkalte særrenten i Husbanken er enda ett prosentpoeng lavere enn den flytende renten. Det vil si at den egentlig er negativ og at låntakerne skulle hatt penger for sitt lån i Husbanken! Men siden Husbank-renten ikke kan være negativ, blir den satt til 0,00%.

Ifølge Husbanken ble lån med særrente i hovedsak gitt til kommuner, stiftelser o.l. Renten på lånene var 1% lavere rente som erstatning for bortfall av tilskudd. Ordningen ble avviklet i 2006.

Per 31.05.2020 er det ca. 1000 aktive lån med totalt 240 mill. kroner i restgjeld i Husbankens portefølje. De fleste lånene har flytende rente, totalt ca. 930 lån med samlet restgjeld på 236 mill. kroner.