BRA LÅN: Lav rente, gratis gjeldsforsikring og muligheter til betalingsutsettelser.

Tre viktige råd om studielånet

Studielånet har så mange fordeler at det bare er tull å si nei til tilbudet.

Publisert – Sist oppdatert 12.01.2022

  1. Ta opp fullt lån

Studielånet er ikke behovsprøvd. Selv om du egentlig ikke har behov for pengene, for eksempel fordi du jobber deltid, bor gratis, eller lever på oppsparte midler, er det ingen grunn til å droppe lånet. Du betaler ingen renter mens du studerer. Det koster altså ingenting å få det. Rentene begynner å tikke først når du er ferdig med studiene. I mellomtida kan du la dem stå på bankkonto eller i et trygt pengemarkedsfond. Selv om du bare skulle få 1 prosent rente årlig, vil et studielån på 480 000 kr i løpet av fire år gi deg om lag 12 000 rentekroner. De fleste studenter slipper skatt på slike renteinntekter på grunn av lav arbeidsinntekt. Når du er ferdig med studiene kan du enten betale lånet tilbake i èn sum, men beholde rentepengene. Eller, enda bedre, du kan bruke pengene som egenkapital når du kjøper din første bolig. Stipendet er ditt til odel og eie, med mindre du har tjent såpass mye under studiene at du deler av lånet allikevel ikke omgjøres til stipend. Sjekk grensene her:

Ikke tjen for mye som student!

 

  1. Ikke gå bananas i januar!

For skoleåret 2021-2022 får du utbetalt totalt 126 357 kr, hvis du kvalifiserer for fullt lån. Det gir et snitt på 11 487, fordelt på 11 måneder. Men det er jo ikke slik du får utbetalt pengene. Størsteparten kommer i august/januar:

  1. januar: 22 974 kr
  2. februar: 8 615 kr
  3. mars: 8 615 kr
  4. april 8 615 kr
  5. mai: 8 615 kr
  6. juni: 11 487 kr

 

Husk det! Årsaken til at du får en større pott ved begynnelsen av semesteret, er at mange utgifter kommer da, slik som bøker, møbler, datautstyr, depositum og semesteravgift. Men det jo ikke slik for alle. Da kan det være smart å lage en liten «stopper» for deg selv slik at du ikke bruker opp pengene som er på konto. Du kan f eks få lånet overført til en separat sparekonto, som ikke er tilknyttet et kort. Så kan du gjøre et månedlig trekk på 11 487 kr, eller noe mindre, til din brukskonto. Dette fikser du selv lett i nettbanken. Da smører du januar- potten jevnt utover de andre månedene og «slipper» å blåse bort for mye i fadderuka!

 

  1. Betal lånet sakte tilbake

Studielånet er det siste lånet du skal betale ned ekstra på. Følg heller Lånekassens vanlige nedbetalingsplan. Har du penger til overs, bør du først kvitte deg med dyrere lån som forbrukslån, kredittkort og billån. For mange er også studielånet bedre enn boliglånet. Det betyr at de ikke bør betale ned ekstra på studielånet mens de fortsatt har boliglån. Studierenta skal over tid være lavere enn de aller fleste boliglån. I korte perioder kan den riktig nok være høyere. Det skyldes tidsetterslepet i beregningen av denne renten.

Sjekk hvordan renta beregnes her (eldre artikkel, derfor utdaterte rentesatser, men beregningsmåten er den samme):

Senk studierenta nå!

 

Har du en svært god boligrenteavtale, for eksempel gjennom ditt fagforbund, kan det imidlertid hende at den slår studierenta:

Bør du slette studielånet før boliglånet?

Likevel har studielånet fordeler som boliglånet ikke har. Har du for eksempel lav inntekt grunnet sykdom, arbeidsledighet, førstegangstjeneste etc, kan du få slettet renter i etterkant. Dèn fordelen må ikke undervurderes. Dessuten kan du enkelt få inntil 36 måneders betalingsutsettelse hos Lånekassen. Det gjør ikke lånet billigere, tvert imot, men kan likevel være lurt hvis du i perioder vil prioritere dyrere lån eller forfalte regninger. Det er heller ikke like enkelt å få i et vanlig lån.

Annonse