Unngå restskatt. Sjekk skattekortene!

Visste du at skattekortene for 2021 baserer seg på gamle opplysninger om din privatøkonomi? Sjekk at infoen stemmer, slik at du slipper restskatt. Husk også at frikortgrensa er økt til 60 000 i år

Publisert – Sist oppdatert 08.01.2021

Fra midten av desember la Skatteetaten ut nær 4 millioner nye elektroniske skattekort. Det er slutt på at skattekortet sendes hjem til deg med posten. Og du skal heller ikke levere noe til arbeidsgiver. Det hentes elektronisk via Altinn.

Økte renteutgifter?

Merk at skattekortet er basert på opplysninger fra skattemeldingen i 2019, det vil si slik din privatøkonomi var for over ett år siden! I 2020 sank de flestes renteutgifter med flere tusenlapper som følge av bankenes to rentekutt. Trekket i skattekortet er derimot satt med utgangspunkt i høyere 2019-renter. Med andre ord får du et høyere rentefradrag enn du skulle hatt, noe som kan gi deg restskatt. Ingenting ulovlig i dette, men kanskje du likevel vil rette opp rentekostnadene som ligger til grunn for trekket slik at du slipper en ubehagelig skatteregning juni 2022?

Det gjør du enkelt her, for eksempel med BankID

 

Økt lån?

Har du kjøpt bolig eller økt lånet i 2020, kan du imidlertid gjerne senke skattetrekket for 2020, siden ditt rentefradrag er økt. Betaler du for mye skatt, får du uansett pengene tilbake i juni 2022, men kanskje bedre å få dem fordelt jevnt over i 2021 gjennom et riktig trekk?

Frikort

Du betaler ikke en øre i skatt og avgifter på de første kronene du tjener. Siden 2017 har denne frikortgrensa vært 55 000 kr. I 2021 er den økt til 60 000 kr !

Fra og med det året du fyller 13 år får du automatisk tildelt frikort dersom du tjente under frikortgrensen året før. Kortet er kun tilgjengelig elektronisk. Har du fått frikort trenger du ikke søke om nytt frikort.Har du flere arbeidsgivere må du huske å fordele frikortbeløpet. Tjener du mer enn 60 000 kroner må du bestille skattekort.