HVA FØLGER MED? Skal kjøleskapet følge med boligen? Hva med lampene? Køyesenga?

Dette skal følge med boligen når du selger!

Du kan oftest ta med deg vaskemaskinen når du selger huset, men hva med kjøleskapet?

Publisert – Sist oppdatert 01.02.2024

Altfor ofte oppstår det konflikter og misforståelser om hva som skal følge med når en bolig blir overdratt til ny eier. Kan selger beholde kjøleskapet selv om det er innebygget? Hva med den fine lampen i stua? Og hvem skal ha markisene?

Avhendingsloven bestemmer

Det er avhendingsloven som regulerer slike forhold, men her finner man egentlig ikke et uttømmende svar på problemstillingen:

 

 • 3-5.Særskilt tilhøyrsle til bustadhus m. m.

”Til eit bustadhus og ein bygning til hotell, restaurant, kontor eller anna forretningsdrift, høyrer varig innreiing og utstyr som anten er fast montert eller som er særskilt tilpassa bygningen. Dette gjeld mellom anna faste anlegg og installasjonar for oppvarming, faste elektriske installasjonar, faste antenner, faste golvteppe, dobbeltvindauge, innebygde kjøkkenapparat og -maskinar og andre innebygde ting.”

 

 

Annonse

Få megler med klar plan for boligsalget

Oppnå en god pris for din bolig
Få tilbud fra opptil 5 meglere med råd og klar strategi rundt salget av din bolig.

 

Utarbeidet liste

Ok, de fleste forstår jo at selger ikke kan røske opp gulvteppene eller ta med dobbeltvinduer! Men hva med løse garderobeskap på badet eller brannslukningsapparatene? Hva med badestampen på terrassen?

 

For å minske konfliktene har Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge, og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe i samarbeid utarbeidet en liste over løsøre og tilbehør som bør følge med boliger og fritidsboliger etter salg:

 

  1. HVITEVARER medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven.
  2. HELDEKKENDE TEPPER følger med uansett festemåte.
  3. VARMEKILDER, slik som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/varmeovner og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.
  1. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med (se også punkt 12).
  2. BADEROMSINNREDNING/UTSTYR. Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning, medfølger.
  3. GARDEROBESKAP medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, for eksempel løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.
  4. KJØKKENINNREDNING medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.
  5. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.
  6. AVTREKKSVIFTER av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ventilasjonsanlegg, medfølger.
  7. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm.
  8. LYSKILDER. Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.
  9. INSTALLERTE SMARTHUSLØSNINGER med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.
  10. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse medfølger.
  11. POSTKASSE medfølger.
  12. UTENDØRS INNRETNINGER slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke.
  13. FASTMONTERT VEGGLADER/LADESTASJON TIL EL-BIL medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.
  14. SOLCELLEANLEGG med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger.
  15. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis medfølger.
  16. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.
  17. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER medfølger der dette er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.
  18. SAMTLIGE NØKLER til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen, herunder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner e.l. Låses boder, uthus e.l. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge.
  19. GARASJEHYLLER, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert.

  Planter, busker og trær som er plantet på tomten, eller fastmonterte kasser og lignende er en del av eiendommen og medfølger i handelen.

 

Vær tydelig!

Det er selvsagt ikke slik at du som selger er nødt til å følge hele listen. Du har faktisk ganske stor valgfrihet. Det er fullt tillatt å gjøre unntak fra listen, helt eller delvis. Men, da må du være tydelig på dette i markedsføringen. Kanskje du kjøpte en vintage taklampe som du ønsker å ta med deg til din nye bolig. Da må du være skrive dette i prospektet!

 

Da kan ikke kjøper komme med den generelle løsørelisten og kreve å få boligen med komfyren eller taklampa dersom du på forhånd har  presisert at de ikke skal følge med i boligsalget.

 

Tidligere forbrukerrådgiver for bolighandel, Carsten Pihl, i Norges Eiendomsmeglerforbund har gitt følgende råd til deg som vil gjøre unntak fra lista:

Ta bort gjenstanden: Har du for eksempel har noen gardinstenger som er kjøpt i basaren i Marrakech, og gjerne vil ha de med til neste bolig: Ta de ned før fotografering og visning!

 

Vær tydelig: Hvis gjenstanden er i boligen på visning, må du skrive klart og tydelig i prospektet hva som følger med og ikke følger med.

 

Dobbeltsjekk: Velger dere å ikke ta utgangspunkt i listen, si fra klart og tydelig i markedsføringen, dobbeltsjekk informasjonen som lages av eiendomsmegleren at dette er tydelig!

Annonse