BEGYNN TIDLIG: Du må begynne seinest når du er 22 år med BSU-sparing for å fylle opp hele kvoten innen fylte 33 år

Pengegrep før nyttår 1: Spar i BSU!

BSU er fortsatt en fantastisk gunstig spareordning, selv om skattefradraget neste år halveres

Publisert

AP, SP og SV er enige om statsbudsjettet neste år. Ett av punktene som ble endret fra det opprinnelige forslaget, var at skattefradraget for BSU skal senkes fra 20 % til 10 a% av innskuddet. Men, merk at dette gjelder først fra inntektsåret 2023. Det betyr at 2022 er siste mulighet for å få inntil 5500 kr i spart skatt.

NBS

BSU burde egentlig hete Norges Beste Spareordning (NBS). Fordi:

HØYT SKATTEFRADRAG: Du kan trekke fra 20 prosent (10 prosent fra 2023) av innskuddet på skatten. Hvis du setter inn full kvote med 27 500 kroner på BSU-kontoen før nyttår, stryker staten rett og slett 5 500 kroner av skatten din!

NORGES HØYESTE BANKRENTE: Bankene er ville etter nye, unge kunder. Derfor tilbyr de vanvittig høye renter på BSU-kontoen. Mens renta på vanlig sparekonto gjerne er 1-2 prosent, er BSU-renta opptil 5 %! De aller fleste banker tilbyr faktisk en rente på BSU-konto som er langt høyere enn boligrenta.

Kobler vi skattefradraget sammen med den høye renta, tilsvarer det en risikofri avkastning på drøyt 22  prosent det første året! Ingen andre spareformer i landet er i nærheten av dette.

Strammer inn

Som du sikkert har fått med deg, ble BSU-ordningen fra 2021 strammet inn slik at du ikke får mer BSU-fradrag hvis du allerede eier en bolig. Det hjelper ikke at den totale BSU-kvoten på 300 000 kr ikke er fylt opp.

Først av alt:

Det innskuddet som du allerede har satt inn, eller planlegger å sette inn på BSU-konto før nyttår, vil gi deg fradrag uavhengig av om du eier egen bolig eller ikke. Maks innskudd for 2022 er 27 500 kr, som gir deg inntil 5500 kr i spart skatt (20 %).

Her har jeg skrevet mer utfyllende om det nye forslaget:

Nye regler for BSU i år. Hva gjør du med sparingen?

Droppe BSU?

I utgangspunktet kan du glemme BSU i år hvor inntekten er så lav at du skal betale lite eller ingen skatt. Dessverre er det altfor mange som har gått i denne fellen og spart BSU i år hvor det er fullstendig meningsløs. Dette er også viktig for unge som blir påspandert BSU-innskudd fra foreldre eller besteforeldre. Spar heller i BSU 2.0, så slipper man å kaste bort skattefradraget i den ordinære BSU-kontoen.

Hvorfor?

Eksempel: Nina (19) kommer til å tjene rundt 30 000 kroner i år. Hun har hørt at BSU er kjempesmart og sammen med foreldrene setter hun inn 20 000 kroner på BSU-konto før nyttår. I utgangspunktet skulle hun dermed hatt 4000 i skattefradrag. Men så lenge man tjener under frikortgrensa på 65 000 kroner, betaler man 0 kroner i skatt. Hun får ikke bruk for skattefradraget. Hun mister det, rett og slett, fordi man ikke får lov til å føre det frem til et år man faktisk har skattbar inntekt

MEN: På grunn av BSU-innstrammingen fra 2021, er ikke dette punktet så viktig. Sannsynligvis får du uansett ikke fylt opp BSU-kvoten på 300 000 kr før du kjøper bolig, og da er det heller ikke så farlig om du går glipp av skattefradraget i år med lav inntekt.

GODE BSU-TIPS

  • Begynn tidlig: For å få maksimalt skattefradrag må du begynne sparingen senest året du fyller 22 år, og da må du spare 27 500 kroner årlig.
  • Låne? Det kan faktisk være lønnsomt å låne penger dersom du ikke klarer å fylle opp kvoten før du blir 34, for eksempel fordi du begynte sparingen som 29-åring. For det første får du jo da tilbake 5 av de 27 500 som du setter inn på konto på grunn av lavere skatt. I tillegg er BSU-renta høyere enn for eksempel boligrenta.
  • Bytt bank: Du bryter ikke BSU-kontrakten selv om du bytter bank og flytter hele BSU-innskuddet til den nye banken. Husk at pengene skal forrente seg i mange år. Derfor er det viktig å finne banken med den høyeste renta. Bare ta kontakt med din nye bank, så ordner de pengeflyttingen.
  • BSU-LÅN: Mange banker tilbyr lavere boligrente for kunder med BSU-konto via såkalte Førstehjemslån, Ungdomslån eller BSU-lån. Det betyr at du kan låne opptil 85 prosent av kjøpesummen til bankens beste rente.
  • OPPRETT KONTO: Selv om du ikke skal begynne å spare i BSU på mange år, kan det være smart å opprette en slik konto allerede i dag. Hvis du oppretter kontoen først etter at du har kjøpt en bolig, er litt seint. Da kan du ikke bruke BSU-pengene på å nedbetale dette boliglånet, du må vente til du har kjøpt bolig nr 2. Du forplikter deg ikke til å spare fast når du åpner en slik konto, du kan vente i mange år med å sette inn penger.
  • DOBBELT OPP: Ektefeller og samboere får hvert sitt BSU-fradrag selv om pengene til slutt brukes til felles bolig. Dermed kan dere spare inntil 600 000 kroner og få 120 000 kroner i samla skattefradrag.
  • ALDERSGRENSE FOR RENTE? De fleste banker senker BSU-renta når du bikker 34 år. Da får du kanskje bare en dårlig sparerente og bør heller bruke pengene på å nedbetale boliglånet. Men det fins enkelte banker som gir noen års «renteamnesti». I Sbanken senkes ikke renta før du blir 36 år. Enkelte banker i Sparebank1-gruppen har samme regel. Du kan fint flytte BSU-kontoen til en av disse bankene for å nyte godt av et par års ekstra høyrente, men merk at Sbankens BSU-rente er lavere enn snittet.
  • ANGREFRIST: Er du usikker på om du skal bruke BSU i år? Du kan gjerne sette inn pengene på konto allerede i dag. Skulle du ombestemme deg, kan du ta dem ut uten å bryte avtalen så framt du gjør det før 31. desember. Det er nemlig innskuddet ved nyttår som teller skattemessig.

Krav:

  • Alder: For å spare i BSU må du være under 34 år, og pengene må gå til boligkjøp. Du kan få BSU-fradrag til og med det året du fyller 33 år.
  • Kvote: Du kan spare totalt 300 000 kroner via ordningen og får dermed et totalt skattefradrag på 60 000 kroner.
  • Uttak: Du kan bare bruke BSU-pengene til boligkjøp eller nedbetaling av boliglån. Brukes pengene til noe annet, brytes kontrakten og du må tilbakebetale hele skattefordelen
  • Skal du overføre penger til BSU har du fortsatt noen uker på deg, iallfall om du gjør det internt i egen bank.
Annonse