UKEHANDLE: Du sparer tid og penger på å handle sjeldnere, men mer.

Slik begrenser du forbruket ditt

Har du problemer med stigende priser og renter ? Du er ikke aleine, men følg disse rådene for en bedre økonomi

Publisert – Sist oppdatert 01.03.2023

Ifølge en spørreundersøkelse som Ipsos utførte for DNB i 2020, viste at 23 prosent – drøyt1,2 millioner nordmenn – er blakke før måneden er ferdig og lønningsposen fylles opp igjen. Ikke overraskende er pengeskvisen størst blant de yngste. 1 av 7 mellom 18-29 år har brukt opp alt på kontoen en uke eller mer før lønning!

Prisveksten har gjort økonomien enda strammere for mange nordmenn, ifølge SIFO

Ikke aleine

Du må med andre ord ikke følge deg som en Luksusfellen-deltaker  hvis du føler av lønna ikke strekker til. Det er mer vanlig enn som så. Her er gode råd for et lavere forbruk:

 

Lag budsjett: Bruk budsjettfunksjonen som fins i mange nettbanker. Det heter gjerne ”Mitt forbruk” eller ”Min økonomi”. Da har nettbanken gruppert utgiftene for deg automatisk. Drar du kortet på Kiwi, puttes det på ”Mat”, kjøper du et plagg på Cubus legges det inn i ”Klær”. Deretter kan du se hvor mye du brukte denne måneden, eller de tre siste i snitt.

Sammenlign ditt forbruk med et litt mer normalt forbruk på sifo.no, hvor du kan legge inn alder, kjønn og antall barn hos

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO)

Da ser du bedre hvor skoen trykker og hvor du kan kutte forbruket.

 

Pass på lommetyvene: En latte i dag, en grillpølse i morgen og et ukeblad på Narvesen. De fleste har fint råd til slike småkjøp, men må du snu på skillingen i en periode, kommer du ikke utenom å kutte kraftig ned også her.

Kjøper du en latte hver dag på vei til jobb, sparer du fort over 500 kroner måneden på å bytte til kaffeautomaten på jobben. Snuser du tre bokser i uka, kan du fort bli 15 000 kroner rikere i løpet av et år. Kjipt å kutte? Ja da, men å spare penger handler både om de små og store kuttene, dessverre. Sjekk gjerne Din Sides sløsekalkulator på http://www.dinside.no/okonomi/slosekalkulator/60885926

for å sjekke hvor skoen trykker på ditt forbruk

 

Lag handleliste og handle sjelden: Bruk noen minutter på kvelden og lag en ordentlig handleliste. Etter handlerunden kan du henge opp lista på kjøleskapet og føre opp nye varer når du begynner å gå tom. Lag gjerne en middagsliste i samme slengen. Da unngår dere dyre «støttekjøp» på bensinstasjonen, Deli de Luca eller 7-Eleven. Hvis du lager en god handleliste, kan dere klare dere med en handlerunde i uka.

For det første sparer dere penger, men minst like viktig er at dere sparer tid som dere kan bruke på langt hyggeligere ting enn å stå i kassakø. Det kan være smart at en av dere drar på butikken på kvelden etter at barna er i seng. Mindre folk, mindre stress og du slipper frustrerte unger som kjeder seg i butikken og som vil ha godteri eller blader ved skranken. En annen fordel: Da har du spist middag og handler på full mage. Å handle mat når man er sulten er dyrt…

Du bør handle basisvarene i en billigbutikk, men merk at butikker som Coop Mega og Meny ofte har svært gode ukestilbud, så det lønner seg å følge med. Sjekk gjerne denne nyttige tjenesten for prissammenligninger på dagligvarer:

https://kassal.app/

Ikke ta med kredittkort på shopping: Er du impulsiv, kan en tur på kjøpesenteret raskt bli dyr. Kjipt hvis lønna egentlig skulle holde enda noen dager. Enda kjipere hvis du har brukt kredittkortet på kjøpet. Legg heller fra deg kredittkortet hjemme før du drar i butikken, så blir du ikke fristet til overforbruk. Det vil si at du ”kun” kan bruke det som står igjen på brukskontoen, og ikke dra meg deg en kredittkortfaktura over på neste måned.

 

Kjøp drivstoff på søndagen: Bruker du mye penger på bil? Du kan kutte drivstoffutgiftene ved å kjøre inn på bensinstasjonen på søndag eller mandag før lunsj. Da setter omtrent hver eneste stasjon ned prisene med 1-3 kroner per liter. Etter lunsj mandag økes prisene igjen. På denne måten sparer du fort noen tusenlapper per måned.

 

Sperr deg for telefonsalg: Har du vansker med å si nei til ”gode” tilbud på telefonen. Mange sier ja bare for å bli kvitt plagsomme selgere eller for å være snille. Mens andre hopper på tilbud som er billige i 2-3 måneder, før et dyrere abonnement slår inn. Hvis du ønsker å hoppe over disse fristelsene, kan du sperre ditt nummer for salg ved å gå inn på Brønnøysund-registeret:

https://w2.brreg.no/reservasjon/

 

Bruk mindre på forsikring: Forsikring er en av de største utgiftspostene for mange familier. Du bør sette dem på anbud minst en gang i året, det kan fort spare deg for flere tusenlapper . Gå inn på Tjenestetorget.no (betalt samarbeid)

Annonse