Her er de mest populære fondene

Skal du oppnå best mulig avkastning, er det slett ikke sikkert at du skal gå for de mest populære

Publisert

Analyseselskapet Morningstar har sett på hvilke aksjefond vi var mest nysgjerrige på i 2021. Topp ti-lista er ikke veldig forskjellig fra 2020, men fornybarfondet til Storebrand og DNBs SMB-fond kom med i år. Mange ser seg i bakspeilet når de velger fond, og de nevnte to fondene hadde et fantastisk 2020. I 2021 gikk det mer trått.

Mest kjøpt

På klikktoppen til Morningstar finner vi også delvis igjen i topplisten over faktisk kjøpte fond hos Nordnet. Der er naturlig nok også Nordnets egne indeksfond.

Her er topp 10 listen over de mest nettokjøpte fondene i 2021 blant Nordnets kunder. (Eksklusive EPK-midler)

NORDNET INDEKSFOND GLOBAL
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
NORDNET INDEKSFOND NORGE
NORDNET INDEKSFOND TEKNOLOGI
DNB GLOBAL INDEKS
DNB TEKNOLOGI
ALFRED BERG NORDIC HIGH YIELD
THEMATICA FUTURE MOBILITY
ODIN EIENDOM
NORDNET INDEKSFOND SVERIGE

Nordisk eiendom og elkjøretøy

Her finner vi blant annet Odin Eiendom. Fondet  investerer i nordiske eiendomsaksjer, i hovedsak svenske, og lokket til seg en mengde nye fondskjøpere, og saft suse, FOR et år det ble for dem. Fondet ligger på toppen blant norske og nordiske aksjefond i 2021 med en avkastning på nær 50 prosent! Langsiktig avkastning er også imponerende 29 prosent i snitt siste 5 år og 25 prosent siste 10 år!

Her finner vi også Thematica – Future Mobility, som er et bransjefond innen elektriske kjøretøy. Det vil si at de investerer spesielt i leverandørsiden, som f eks batteriprodusenter, men også bilprodusenter som har levert godt innen sektoren, som VW.

Morningstars klikkbait

Klikklista hos Morningstar ble dominert av teknologifond, «grønne» aksjefond, to globale indeksfond, samt et par norske aktive fond. Hele fem av fondene er fra DNB. Her har banken definitivt gjort noe riktig. Kan vi se spor av #huninvesterer? Her er uansett fondene:

DNB Teknologi

Mest pop i år igjen. Tre stjerner hos Morningstar. 22 % opp, som likevel ikke er så imponerende i forhold til indeks og sammenlignbare fond. Erfarent forvalterteam. Aktivt fond. Microsoft på topp (9 %) i fondets aksjeliste, men også mindre selskaper som LM Ericsson (5 %). Relativt dyrt med 1,21 % årlig gebyr.

DNB Global Indeks

Et svært populært (og billig) globalt indeksfond. Deler førsteplassen hos Dine Penger med KLP AksjeGlobal Indeks V. Begge får sekser av magasinet. Årlig kost: 0,21 %, dvs nøyaktig 1 prosentpoeng billigere enn teknologifondet fra samme bank (se over). Leverte 25,5 % avkastning i 2021, klin lik indeksen.

Storebrand Fornybar Energi

Ouch! 2021 var ikke året for fornybarfondene! Året endte ned nesten 17 % for dette fondet. Men var du med i gullåret 2020, er du jo likevel solid i pluss. Omdøpt til Storebrand Renewable Energy. Danske Vestas på topp i porteføljen, men verdt å merke seg at de har en mye høyere andel asiatiske selskaper (20 %) enn mange andre globale bransjefond, deriblant to kinesiske solenergi-selskaper på topp. Årlig gebyr: 0,75 % er ikke så verst blant aktive fond.

 

Annonse

Slik får du bedre råd i året som kommer

Send tjenestene du bruker daglig ut på anbud og få gratis tilbud fra selskapene. Begynn gjerne med forsikringene (annonse)

Handelsbanken Bærekraftig Energi

Spektakulær avkastning i 2020 (127 %!!!), men det roet seg betydelig i fjor med omtrent nullvekst. Likevel langt bedre enn konkurrenten over. Belønnes med fem stjerner fra Morningstar og en strøken femmer på DP-terningen, på tross av et heavy forvaltningsgebyr: 1,50 %.

Jeg anbefaler for øvrig denne artikkelen fra Morningstar om du vil nerde litt om forskjellen mellom disse to fondene. For forskjellene er større en kanskje navnelikheten skulle tilsi:

DNB Miljøinvest

Bland en stor porsjon ESG og bærekraft og vips, du har enda et populært DNB-fond. Tre stjerner hos Morningstar og en sløv treer hos Dine Penger indikerer at fondet ikke er helt i toppen i sin kategori. La på seg 15 % i 2021, langt under verdensindeksen, men har hatt en fantastisk avkastning i 2020. Har det italienske energiselskapet Enel på topp i porteføljen.

KLP AksjeGlobal Indeks

KLP AksjeGlobal Indeks er ved siden av DNB Global de eneste indeksfondene på lista. Avkastningen på 25,8 % i 2021 er marginalt bedre enn både DNB Global Indeks og referanseindeksen. Det er bare marginale forskjeller mellom disse to fondene, men de fins:

Klikk her for Morningstars artikkel som belyser disse forskjellene.

Fire stjerner hos Morningstar og en sekser hos DP. Lav kostnad: 0,18 %.

 

Alfred Berg Gambak

Norsk aktivt aksjefond. Het tidligere bare Gambak og var styrt av fondslegenden Jan Eiler Fleischer. Nå har for lengst Leif Eriksrød overtatt, en svært verdig etterfølger. Har noe større andel mindre og mellomstore selskaper enn et ordinært norsk fond, med Nordic Semiconductor og et par Sparebank1- banker på topp, men også tungvekteren Equinor. Oppnådde nesten 24 % i 2021, et lite hestehode foran fondsindeksen på 21 %. Alfred Berg Gambak er tildelt 5 stjerner i Morningstar Rating men bare en treer hos Dine Penger, primært tynget av en årlig forvaltningskostnad på hele 2 %.

BlackRock Global Funds – World Technology Fund

Den amerikanske fondsgiganten BlckRock har rukket å bli populært også i Norge. Faktisk det eneste fondet på lista som forvaltes utenfor Oslo. Fondets toppbeholdning inneholder kjente navn som Apple, Microsoft og Tesla, men også det langt mindre selskapet Marwell, som produserer såkalte halvledere. Fondet har 5 stjerner i Morningstar Rating. De slet litt i 2021 og fikk en avkastning på 11,2%, langt dårligere enn snittet. Men i 2020 var fondet blant de aller beste, med 80 % oppgang. Det har også gjort det meget sterkt historisk med hele 27% årlig, ifølge Morningstar.

DNB SMB

Plasserer penger i små- og mellomstore selskaper på Oslo Børs, men kan også sette 20 % av pengene i internasjonale selskaper. I 2020 fikk fondet imponerende 46 %, 2019 var også fondet langt bedre enn indeks, men fjoråret var ikke et godt år for SMB i Norge. Avkastningen ble bare 2,6 %, over 20 prosentpoeng dårligere enn hovedindeksen på Oslo Børs. Fondet belønnes med en sekser hos Dine Penger. Årlig kostnad 1,21 %. På topp i fondets beholdning er Aker og Flex, men også Zaptec og Vaccibody, som noteres på Euronext Growth.

DNB Grønt Norden

Aktivt fond som «investerer i selskaper med lave klimagass-utslipp og selskaper som jobber med løsninger på ulike klima- og miljøutfordringer», som banken skriver. Nesten 10 % av pengene er plassert i helseaksjen Novo Nordisk, et selskap fondet over lang tid har hatt troen på, med stort hell. Nordea på nr 2. Ingen av topp 5 lista er norske. Og hvis du lurer på hva som er så veldig grønt med Nordea, er det rett og slett et veldig godt spørsmål. Men nordisk er det, og lavt karbonutslipp har det. Fondet får fem stjerner hos Morningstar, tre hos Dine Penger. Kostnad 1,21 %.

Annonse